Bekijk de uitzending van Zembla: ziekenhuis in crisistijd terug

Do 28 mei 2020 | 20:25 Zembla: ziekenhuis in crisistijd

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Zembla: ziekenhuis in crisistijd gemist? Bekijk hier naar Zembla: ziekenhuis in crisistijd gemist.

Zembla: ziekenhuis in crisistijd

Datum
Do 28 mei 2020
Tijd
20:25 tot 21:05
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Acteurs
Nicolien Herblot
Officiële Twitter
@ZEMBLA
Deel-url
gids.tv/24433057

Zembla heeft de afgelopen weken in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk rondgekeken en zag hoe een ziekenhuis in crisistijd langzaam opkrabbelt en toewerkt naar het 'nieuwe normaal'.

Overvolle ic's
De schokkende beelden uit de ziekenhuizen tijdens de coronacrisis bevatten overvolle ic's, ambulances met doodzieke coronapatienten en artsen en verpleegkundigen die overuren maken. 'Het lijkt wel oorlog', zeiden sommigen.

Ondersteunende diensten
Maar wat we niet of nauwelijks zien, is de enorme impact die het levensbedreigende virus heeft op de ondersteunende diensten: de schoonmakers, de facilitaire en technische dienst, de geestelijke verzorgers, de catering en mensen van de infectiepreventie.

Bezoek
De schoonmakers hebben ineens te maken met 'corona-afval'. De afdeling infectiepreventie deelt met pijn in het hart mee dat die ene patiënt echt geen bezoek mag. De kok bakt snel een appeltaart voor een terminale coronapatiënt die nog graag iets zoets wil.

Bovenmenselijk
Hoe houd je een ziekenhuis in crisistijd draaiend? Ziekenhuisbestuurder Relinde Weil: "Het lukt, maar wel met een bijna bovenmenselijke inspanning". In ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk volgt Zembla wekenlang de mensen van de ondersteunende diensten.

Bekijk de eerste beelden van deze aflevering op gids.tv/v216272/zembla-st-jansdal.

Zembla: ziekenhuis in crisistijd op tv

.