Bekijk de uitzending van Zembla terug

Do 21 november 2019 | 21:15 Zembla

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Zembla gemist? Bekijk hier naar Zembla gemist.

Zembla

Datum
Do 21 november 2019
Tijd
21:15 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Magazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#zembla
Officiële Twitter
@ZEMBLA
Uitzending gemist
Zembla gemist
Deel-url
gids.tv/23296808

Vandaag in Zembla: Oude bomen moet je niet verplanten (deel 2).

Het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost gaat tegen de vlakte. Het vijftig jaar oude complex moet plaats maken voor nieuwbouw. Omdat er daarom al een paar jaar geen ouderen meer toegelaten worden, ontstaat er leegstand, waar wel tijdelijk jongeren mogen wonen. Het wordt een groot succes, de jongeren helpen de ouderen met internet, doen boodschappen en zo ontstaan er vriendschappen. Een participatiesamenleving in het klein.

Maar zorginstelling Careyn besluit dat de jongeren voortijdig moeten vertrekken en dat een deel van de ouderen uit hun oude vertrouwde appartement naar een zijvleugel moet verhuizen. Voor een tiental ouderen is ook daar geen plek meer, en als ze niet direct meewerken aan een verhuizing naar een andere locatie, dan wordt door Careyn de zorgovereenkomst opgezegd.

Het nieuws valt zwaar bij de ouderen, sommigen zijn over de 100 jaar en zeer kwetsbaar. De jongeren schrikken van wat er gebeurt en dat de ouderen nu twee keer moeten verhuizen.

ZEMBLA onderzoekt de beslissingen van Careyn en wat de verhuizing en het afscheid betekenen voor jong en oud.

Zembla op tv

Internet verhuizing schrikken leegstand afscheid bewoners zembla nieuwbouw appartement appartementencomplex opstand ouderen verhuizen zorginstelling participatiesamenleving careyn verzorgingshuis boodschappen 100 jaar beslissingen utrechtse jongeren magazine plek seizoen zwaar geen bomen locatie.