Bekijk de uitzending van Zembla terug

Wo 14 maart 2018 | 21:20 Zembla

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Zembla gemist? Bekijk hier naar Zembla gemist.

Zembla

Datum
Wo 14 maart 2018
Tijd
21:20 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Twitter hashtag
#zembla
Officiële Twitter
@ZEMBLA
Uitzending gemist
Zembla gemist
Deel-url
gids.tv/19815437

Het seksueel misbruik door katholieke priesters is van ongekende omvang gebleken. Alleen al in Nederland melden zich sinds 2010 bijna vierduizend slachtoffers, vaak met levenslange en diepe trauma’s. In de Verenigde Staten zijn dat er ongeveer zestienduizend.

In een onthullende reportage van de Franse publieke televisie weten Franse journalisten bijna 100 voorbeelden van priesters te achterhalen die in de afgelopen 25 jaar zijn overgeplaatst na signalen van seksueel misbruik. De journalisten doen onder meer onderzoek in Afrika en Amerika.

In Frankrijk gaan ze achter een priester aan die 19 jaar geleden in allerijl vertrekt uit Canada na aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen. Er ligt al jaren een opsporingsbevel voor hem klaar. Maar de kerk levert hem niet uit. Het toedekken van dit soort zaken reikt mogelijk tot in de hoogste regionen. Daarom reizen de journalisten af naar Argentinië. In Buenos Aires gaan verhalen rond over de huidige paus Franciscus, en de manier waarop hij is omgegaan met misbruikzaken in zijn jaren als aartsbisschop.

In Zembla Internationaal een Frans onderzoek naar de cultuur van overplaatsen en stilzwijgen in de katholieke kerk.

Zembla op tv

Frankrijk argentinië amerika verenigde staten onderzoek dans katholieke nederland canada journalisten zuid-amerika documentaire buenos aires paus franciscus kerk misbruik paus televisie zembla seksueel misbruik afrika priester cultuur omroep publieke omroep franciscus katholieke kerk reizen opsporingsbevel aartsbisschop buenos minderjarigen signalen 25 jaar ongekende reportage trauma's internationaal seizoen priesters.
Vanavond in Zembla