Bekijk de uitzending van Zembla Special: Gegijzeld door Anorexia terug

Wo 16 oktober 2019 | 20:25 Zembla Special: Gegijzeld door Anorexia

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Zembla Special: Gegijzeld door Anorexia gemist? Bekijk hier naar Zembla Special: Gegijzeld door Anorexia gemist.

Zembla Special: Gegijzeld door Anorexia

Datum
Wo 16 oktober 2019
Tijd
20:25 tot 21:25
Zender
NPO 2
Genre
Medisch documentaire
Jaar
2019
Regisseur
Hetty Nietsch
Deel-url
gids.tv/23083341

Anorexia is nog altijd de dodelijkste, psychiatrische aandoening. Zembla spreekt in deze documentaire met de vaders van Ira en Nora die eerder aan de ziekte overleden.

Besmettelijkheid
Volgens ouders die Zembla spreekt, ging het in de eetklinieken die hun dochters bezochten, vanwege de besmettelijkheid van de ziekte, alleen maar van kwaad tot erger. Soms zijn patiënten zo suicidaal dat behandelaars er radeloos van worden. Ze weten niets anders meer dan de meisjes vastbinden en met dwangvoeding in leven houden.

Euthanasie
Zembla komt in contact met een jonge anorexiapatiënte, die na een jarenlange strijd tegen haar ziekte, euthanasie nog als enige uitweg ziet. Haar behandelaars vinden ook dat ze uitzichtloos en ondraaglijk lijdt.

Aanbevelingen
Minister Hugo de Jonge wil de anorexiazorg in Nederland verbeteren. Hij richtte hiervoor een commissie op, die deze maand met aanbevelingen komt. Zembla onderzoekt: Wat maakt deze groep zo moeilijk te behandelen en waarom sterven er meisjes aan deze onbegrijpelijke ziekte.

Zembla Special: Gegijzeld door Anorexia op tv

Minister nederland documentaire zembla dwangvoeding dochters anorexia euthanasie vaders kwaad suicidaal overleden hugo de jonge hetty ziekte meisjes ouders contact deze commissie medisch.