Bekijk de uitzending van Zembla: financiële ouderenmishandeling terug

Do 25 februari 2021 | 20:30 Zembla: financiële ouderenmishandeling

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Zembla: financiële ouderenmishandeling gemist? Bekijk hier naar Zembla: financiële ouderenmishandeling gemist.

Zembla: financiële ouderenmishandeling

Datum
Do 25 februari 2021
Tijd
20:30 tot 21:05
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Acteurs
Dirk Mostert
Officiële Twitter
@ZEMBLA
Deel-url
gids.tv/25921632

Deze week onderzoekt Zembla waarom financiële ouderenmishandeling zo moeilijk te stoppen is.

Uitbuiten
De perfecte misdaad: zo noemen deskundigen het financieel uitbuiten van ouderen. Bankrekeningen leegtrekken, boodschappen betalen met de pinpas van moeder en mantelzorgers die plotseling in testamenten opduiken.

Erfenis
Wat begint als mantelzorg, ontaardt geregeld in het misbruiken van vertrouwen. Vaak komt de oplichting pas na het overlijden aan het licht, als de erfenis opgesoupeerd blijkt.

Taboe
Jaarlijks overkomt het duizenden ouderen. Maar ze doen zelden aangifte. Ze schamen zich, het is nog steeds een taboe. Dus de daders, vaak familie, komen er vrijwel altijd mee weg.

Agenda
De overheid heeft financiële ouderenmishandeling al sinds 2011 op de agenda staan. Zo moeten verschillende instanties als Veilig Thuis en gemeenten het financieel uitbuiten van ouderen voorkomen, signaleren en stoppen. Toch neemt het aantal meldingen van ouderenuitbuiting nog steeds toe.

Je kunt alle afleveringen van Zembla terugkijken via gids.tv/programma/zembla.

Zembla: financiële ouderenmishandeling op tv

.