Bekijk de uitzending van Zembla: de klimaatontkenners terug

Do 15 oktober 2020 | 20:30 Zembla: de klimaatontkenners

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Zembla: de klimaatontkenners gemist? Bekijk hier naar Zembla: de klimaatontkenners gemist.

Zembla: de klimaatontkenners

Datum
Do 15 oktober 2020
Tijd
20:30 tot 21:05
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Acteurs
Mads Ellesøe
Officiële Twitter
@ZEMBLA
Deel-url
gids.tv/25209350

Zembla doet in deze aflevering onderzoek naar de invloed van klimaatontkenners en de rol van de machtige olie-industrie.

Strijd
1988: De wereld is klaar om het gevecht aan te gaan met klimaatverandering. Amerika en Europa voorop in de strijd: "Diegenen die denken dat we machteloos zijn tegen het broeikaseffect, vergeten een ding: het Witte Huis-effect!", zegt de Amerikaanse president George Bush Senior.

Twijfel
Drie decennia later domineren bosbranden, droogtes en warmterecords meer en meer het nieuws. Tegelijkertijd wordt wetenschap over opwarming van de aarde hevig bekritiseerd en zelfs in twijfel getrokken. In 2017 kondigt Amerika aan zich terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Geheimen
Hoe is dit mogelijk? In Zembla zoeken Deense onderzoeksjournalisten naar antwoorden op deze vraag. Ze onthullen de rol van de machtige olie-industrie en de geheimen van misschien wel de meest succesvolle lobbyisten van de laatste dertig jaar: de klimaatontkenners.

Je kunt alle afleveringen van Zembla terugkijken via gids.tv/programma/zembla.

Zembla: de klimaatontkenners op tv

.