Bekijk de uitzending van Wilders terug

Wo 11 oktober 2017 | 22:55 Wilders

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Wilders gemist? Bekijk hier naar Wilders gemist.

Wilders

Datum
Wo 11 oktober 2017
Tijd
22:55 tot 00:35
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2017
Regisseur
Nick Hampson, Stephen Robert Morse
Twitter hashtag
#wilders
Deel-url
gids.tv/18777000

In de documentaire 'Wilders' volgt de Amerikaanse regisseur Stephen Morse PVV-voorman Geert Wilders in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen dit jaar. De filmploeg kreeg vier maanden exclusieve toegang tot de politicus, die al twaalf jaar lang 24 uur per dag beveiligd wordt in verband met reële doodsbedreigingen.

Na de overwinning van Trump in de Verenigde Staten en Brexit in de UK, waren de ogen van de wereld gericht op ons land. In de aanloop naar de verkiezingen werd er rekening mee gehouden dat ook hier een populistische partij de winst zou opstrijken. Voor filmmaker Stephen Morse reden genoeg om Geert Wilders in aanloop naar 15 maart te benaderen voor een documentaire. Waar de meeste media van Wilders ‘nee’ te horen krijgen, mocht Morse de PVV-leider langere tijd van dichtbij volgen.

In de film zien we Geert Wilders veelvuldig aan het woord. Hij maakt grapjes, vertelt persoonlijke anekdotes over z’n poezen, z’n jeugd en z’n huwelijk. Hij vertelt te hopen dat hij en zijn vrouw samen oud worden, samen sterven in hun slaap. "Helaas bestaat de kans dat het een andere dood wordt. Maar laat ik dat niet te veel benadrukken."

We zien Wilders omringd door bewakers wandelen in z’n favoriete park. We zien hem een kogelvrij vest aantrekken. Fragmenten uit z’n politieke loopbaan worden afgewisseld met commentaar van historici, journalisten en schrijvers uit binnen- en buitenland die zijn ontwikkeling – en de ontwikkeling van zijn ideeën – voorzien van kritisch commentaar.

De film gaat niet door op de ontwikkelingen na de verkiezingen, en kan daarom niet beschouwd worden als actueel document. Wel biedt 'Wilders' een bijzonder inkijkje in het leven van de doorgaans zo gesloten Geert Wilders. Interessant is bovendien om te zien welk beeld een buitenlandse regisseur schetst van het politieke klimaat in Nederland en de rol van de PVV daarin.

Wilders op tv

.
Wilders - Trailer