Bekijk de uitzending van Vrouw op Mars terug

Do 11 oktober 2018 | 20:25 Vrouw op Mars

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Vrouw op Mars gemist? Bekijk hier naar Vrouw op Mars gemist.

Vrouw op Mars

Datum
Do 11 oktober 2018
Tijd
20:25 tot 21:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2018
Presentatie
Fidan Ekiz
Twitter hashtag
#vrouwopmars
Deel-url
gids.tv/21090107

Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal ogenschijnlijk hele normale dingen in het leven van vrouwen in Nederland. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze 'normale dingen' te mogen doen. Vanaf vanavond zet de zesdelige BNNVARA-televisieserie Vrouw op Mars deze verworven vrouwenrechten in historisch perspectief.

Journaliste en presentatrice Fidan Ekiz bezoekt vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland. Vrouw op Mars is vanaf vanavond elke donderdag om 20:25 uur te zien op NPO 2.

Voor Fidan Ekiz was het maken van Vrouw op Mars ook een eye-opener: "Feminisme? Dat is niks voor mij. Dat was mijn reactie toen ik werd gevraagd voor deze serie. Ik moest meteen aan de Dolle Mina's denken. Woeste vrouwen die op straat beha's verbranden. Mannenhaters. Wat heb ik mij vergist. Het was een eer. De serie is juist een ode aan deze vrouwen en hun strijd geworden."

Honderd jaar geleden nam Suze Groeneweg als eerste vrouw, tussen 99 mannen, plaats in de Tweede Kamer. Welke emancipatiestrijd ging daar aan vooraf? En wat gebeurde er daarna met de gelijkstelling tussen mannen en vrouwen?

De televisieserie Vrouw op Mars vormt een canon van de eerste en tweede feministische golf. Want wie kan zich nog voorstellen dat gehuwde vrouwen pas na 1956 zelf een bankrekening mochten openen, vrouwen in overheidsdienst tot in de jaren 70 op de dag van hun huwelijk werden ontslagen, het niet belangrijk was of een vrouw ook van seks genoot en dat 98% van de gehuwde vrouwen als beroep 'huisvrouw' had?

Vrouw op Mars op tv

Vrouwen golf tweede kamer nederland vrouw mars huwelijk documentaire presentatrice geschiedenis seks kickboksen honderd journaliste huisman sportschool bankrekening ophalen vrouwenrechten historisch eeuw kinderen ontslagen opvang fidan ekiz 1956 seizoen aflevering 1 beroep tijd lang suze groeneweg.