Bekijk de uitzending van Vranckx terug

Za 12 januari 2019 | 20:05 Vranckx

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Vranckx gemist? Bekijk hier naar Vranckx gemist.

Vranckx

Datum
Za 12 januari 2019
Tijd
20:05 tot 20:35
Zender
Canvas
Genre
Reportage
Jaar
2019
Presentatie
Rudi Vranckx
Twitter hashtag
#vranckx
Officiële Twitter
@VranckxTV
Deel-url
gids.tv/21614688

Het Vlaamse reportageprogramma zendt vanavond de reportage 'Food exposed - Voedsel voor de vuilbak' uit.

Elke dag opnieuw belanden tonnen en tonnen eetbaar voedsel op de vuilnisbelt. Omdat de vervaldatum verstreken is of omdat groenten er niet perfect genoeg uitzien om te verkopen. Reporter Nelufar Hedayat in het spoor van de voedselverspilling.

Oscar Balacere teelt bonen in Guatemala. “Voor de export moet een boon tussen de 8 en de 14 centimeter zijn. Ze moeten recht zijn, zonder kromming, en niet te rijp.” De bonen die niet aan deze kenmerken voldoen, worden niet eens geplukt. “Zo verliezen 15 à 20 procent van onze productie. En ja, dat doet pijn.”

In New York organiseert Janet Kalish al 13 jaar Trash Tours. Ze gaat met groepen langs supermarkten en andere plaatsen waar voedsel weggegooid wordt. Ze wil zoveel mogelijk eten van de vuilnisbelt redden. “Mensen zijn zo gewend geworden aan de perfectie. Dat is de grootste oorzaak van de voedselverspilling.”

Nelufar eindigt haar reis op een stortplaats in California. “Al het voedsel dat hier begraven wordt, gaat rotten en methaangas produceren,” zegt operation’s manager Cesar Zuniga. Rottend voedsel is goed voor 16 procent van de methaangasuitstoot van de VS en draagt dus ook bij aan de opwarming van de aarde.

Vranckx op tv

Voedsel new york productie supermarkten export guatemala voedselverspilling opwarming aarde redden vuilnisbelt oorzaak rudi vranckx eetbaar teelt weggegooid janet california groenten spoor eten reportage reis vranckx verkopen cesar deze begraven.