Bekijk de uitzending van Vranckx terug

Za 25 maart 2017 | 20:10 Vranckx

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Vranckx gemist? Bekijk hier naar Vranckx gemist.

Vranckx

Datum
Za 25 maart 2017
Tijd
20:10 tot 20:40
Zender
Canvas
Genre
Reportage
Jaar
2017
Presentatie
Rudi Vranckx
Twitter hashtag
#vranckx
Officiële Twitter
@VranckxTV
Deel-url
gids.tv/17513999

Huidbleekmiddelen doen het bijzonder goed in Zuid-Afrika. Eén vrouw op drie zou ze gebruiken. Maar ze zitten vol schadelijke chemicaliën en zijn dus bij wet verboden. De zwarte markt floreert en dermatologen zien hun patiëntenbestand snel groeien.

Artiesten en tv-persoonlijkheden geven vaak het voorbeeld. Rapster Mshoza bijvoorbeeld. “Mensen zeggen dat je met een donkere huid geen werk kan vinden. Ik heb het zelf ook meegemaakt.” Haar manager wil niet dat ze ermee stopt. Ze zegt: “Het werkt beter op tv en make-up komt beter uit. Een nepwereld verkopen, dat is onze job.”

“De crèmes bevatten onder meer kwik en steroïden. Als je je huid verbleekt, neem je pigment weg. Je huid is dan niet meer beschermd tegen ultravioletstralen. Zo riskeer je zware beschadigingen van de huid en zelfs huidkanker,” zegt dermatoloog Ncoza Dlova.

Delisaway Mota werkt voor de politie in Johannesburg. Ze valt binnen in zaken waar de producten verkocht worden. “Alle producten zijn ingevoerd, we kunnen er maar moeilijk vat op krijgen. De handel blijft alleen maar overeind omdat er veel vraag is.”

Vranckx op tv

.
Promo: South Africa's Skin Bleaching Scandal