Bekijk de uitzending van VPRO Tegenlicht terug

Zo 17 maart 2019 | 21:05 VPRO Tegenlicht

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Bekijk hier naar VPRO Tegenlicht gemist.

VPRO Tegenlicht

Datum
Zo 17 maart 2019
Tijd
21:05 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2019
Twitter hashtag
#vprotegenlicht
Deel-url
gids.tv/21935872

Elke dag lees je wel ergens dat de Amerikaanse president Trump een volslagen idioot is en Brexit een ontspoorde shit show. Maar wat levert de economische strategie van president Trump de Verenigde Staten eigenlijk op? En welke voordelen heeft de brexit voor Groot-Brittannië?

Moeten we deze ontwikkeling enkel zien als het werk van populisten, egoïstische charlatans en roekeloze avonturiers, dat leidt tot chaos en rampspoed of is het juist een kans op economische vernieuwing?

De wereldeconomie wordt al vijfentwintig jaar bepaald door organisaties en machtsblokken die het multilaterale handelsregime boven de belangen van de nationale staten stellen. Nu, na jaren bouwen aan een mondiale vrije handelseconomie, staan de meeste landen voor een duivels dilemma: beschermen we onze bevolking voor de keiharde concurrentiestrijd die de vrije markt met zich meebrengt, of zetten we alles op alles om die strijd te winnen?

Het protectionisme van president Trump en de aanstaande uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zorgen voor de ontmanteling van de oude politiek-economische wereldorde.

VPRO Tegenlicht op tv

Verenigd koninkrijk president verenigde staten documentaire europese unie koninkrijk handel bevolking ontmanteling uittreding beschermen amerikaanse president show ongelijkheid duivels strategie shit trump brexit chaos markt jos de putter wereldeconomie reportage populisten president trump tegenlicht vpro nationale enkel deze.