Bekijk de uitzending van Volgende fragment, de verhalen achter 25 jaar Zomergasten terug

Zo 15 juli 2012 | 20:15 Volgende fragment, de verhalen achter 25 jaar Zomergasten

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Volgende fragment, de verhalen achter 25 jaar Zomergasten gemist? Bekijk hier naar Volgende fragment, de verhalen achter 25 jaar Zomergasten gemist.

Volgende fragment, de verhalen achter 25 jaar Zomergasten

Datum
Zo 15 juli 2012
Tijd
20:15 tot 23:20
Zender
NPO 2
Presentatie
Roel van Broekhoven
Twitter hashtag
#Zomergasten
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/7802621

De VPRO zendt deze zomer het 25ste seizoen uit van Zomergasten. Dit jubileum wordt gevierd met deze extra uitzending. Een speciale aflevering waarin Roel van Broekhoven praat met de twaalf presentatoren die Jan Leyers zijn voorgegaan, en een selectie van de 125 gasten over hun ervaringen en gedenkwaardige momenten. Een uitzending vol anekdotes, ontboezemingen, meningen en memorabele fragmenten.

'In Nederland is er altijd kritiek. Op de bondscoach van het Nederlands elftal, op de presentator van Zomergasten en op de minister president', zei premier Balkenende eens ten overstaande van de Tweede Kamer. Volgende Fragment biedt drie uur lang een blik achter de schermen van een programma dat in 1988 begon, toen Nederland 3 net in de lucht was en commerciële televisie nog niet bestond. Het idee was even eenvoudig als vernieuwend: als er in de zomer toch programma's worden herhaald, dan is het interessanter om inspirerende mensen te vragen een avond lang fragmenten van hun keuze toe te laten lichten. Een ode aan het beeld, in een onafgebroken marathonzitting, waarmee kijkers tevens een reclamevrije zondagavond krijgen voorgeschoteld. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leverden vanaf het eerste seizoen spraakmakende televisie op. Vol lof of met veel venijn nabeschouwd in het gesprek van de dag. Elke zomer weer.

Ook in België kent Zomergasten sinds jaar en dag een vaste schare kijkers: reden voor de Belgische zender Canvas om deze speciale aflevering gelijktijdig uit te zenden op de Vlaamse televisie. De presentatoren vertellen over hun meest gedenkwaardige gasten en bijzondere momenten, hun aanpak, waar zij naar streefden, maar ook hoe zij zich voorbereidden en hoe ze omgingen met spanning en soms meedogenloze kritiek. Ook verschillende gasten delen hun ervaringen over hun optreden in het programma: voor sommigen van hen is er zelfs sprake van een leven vóór en na Zomergasten, dat hun een podium bood voor hun persoonlijke verhaal, openbaring of betoog. Dat kon leiden tot een ontwapenend inzicht in een innerlijke wereld of ontroerend moment maar soms ook tot spanning tussen gast en presentator. Zowel gasten als presentatoren memoreren openhartig de spannende en ongemakkelijke momenten.

De terugblik gaat ook in op de vraag hoe Zomergasten na 25 jaar in een continu veranderend medialandschap nog steeds elke zomer het gesprek van de dag is. De formule van Zomergasten, die tegenwoordig wordt gewaardeerd als weldadige 'slow television', werkt na 25 jaar nog steeds. Hoewel die formule sinds 1988 weinig is veranderd, participeert Zomergasten actief in de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media, design en vormgeving. Wie de afgelopen 24 jaar niet alle 123 afleveringen van Zomergasten heeft kunnen zien, is met Volgende fragment weer helemaal bij. Met medewerking van: Adriaan van Dis, Joris Luyendijk, Peter van Ingen. Alex van Warmerdam, Kader Abdolah, Urbi & Orbi, Jan Leyers, Jan Mulder, Raoul Heertje, Ayaan Hirsi Ali, George Schouten, Jelle Brandt Corstius, Walter van der Kooi, Jos Bloemkolk, Hans Beerekamp, Bas Heijne, Sanne Wallis de Vries, Joost Zwagerman, Krijn ter Braak, Micha Wertheim, Barbara Kist, Robbert Dijkgraaf, Connie Palmen, Adelheid Roosen, Paul de Leeuw, Margriet van der Linden, Freek de Jonge, Kristien Hemmerechts, Sylvia Toth, Wim T Schippers, Hanneke Groenteman, Willem Schinkel, Ernst van de Wetering, Leon de Winter, Erwin Olaf, Tom Barman, Tom Holkenborg ( junki XL).

Volgende fragment, de verhalen achter 25 jaar Zomergasten op tv

Jan mulder tweede kamer jubileum belgië minister leeuw nederland design freek de jonge uitzending leiden media terugblik paul de leeuw robbert dijkgraaf presentator televisie wallis zomer alex van warmerdam nederlands elftal 1988 lichten fragmenten zomergasten achter de schermen nieuwe media kooi erwin olaf olaf ernst kist dijkgraaf spanning bondscoach orbi urbi vormgeving 25 jaar programma's ayaan hirsi ali ayaan hirsi sylvia podium fragment zender groenteman zwagerman adriaan joost zwagerman raoul heertje hanneke groenteman winter kritiek premier balkenende optreden schermen leon de adelheid roosen adriaan van dis bas heijne connie palmen hans beerekamp jan leyers jelle brandt corstius joris luyendijk kader abdolah kristien hemmerechts leon de winter margriet van der linden micha wertheim peter van ingen raoul heertje sanne wallis de vries sylvia toth tom barman tom holkenborg willem schinkel warmerdam selectie leon.
Promo - Volgende fragment, de verhalen achter 25 jaar Zomergasten