Bekijk de uitzending van Verward terug

Ma 25 maart 2019 | 20:55 Verward

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Verward gemist? Bekijk hier naar Verward gemist.

Verward

Datum
Ma 25 maart 2019
Tijd
20:55 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2017
Regisseur
Jos de Jager
Twitter hashtag
#verward
Deel-url
gids.tv/21978785

In de documentaire Verward kijk je door de ogen van Will. Will is een van de duizenden 'verwarde' mensen in Nederland waarmee de politie zich de afgelopen tijd moest bemoeien. Recente cijfers wijzen op 90.000 meldingen van verwarde mensen, die bij de politie binnenkomen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden. Het lukt de overheid en de directe omgeving niet om deze mensen te helpen.

Will vindt zelf dat hij niet 'verward' is. Hij wil juist bewijzen dat hij slachtoffer is van stalking. Er is zelfs een groots complot tegen hem gaande. Sinds 2011 filmt Will zijn leven om bewijsmateriaal te verzamelen tegen zijn belagers. In 2016 heeft regisseur Jos de Jager, Will benaderd of hij mee wil werken aan een documentaire.

Door een camera op zijn borst volgt de kijker de 55-jarige Will bij zijn dagelijkse bezigheden. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. Maar Will is ervan overtuigd dat hij 24 uur per dag wordt gestalkt door mensen in zijn buurt. Met de camera legt hij de conflicten met zijn buren, woningcorporatie, politie en zijn gang naar de rechter vast. Hij wil juist laten zien dat hij niet verward is en zoekt erkenning van zijn probleem.

Will benadert de mensen om hem heen met de vraag waarom ze hem afluisteren en hem het leven moeilijk maken. Door dit gedrag en het filmen van zijn directe omgeving, dreigt Will uit zijn huis te worden gezet. Tegelijkertijd maken de buren zich zorgen. Wanneer barst de bom bij Will die al sinds 2011 zijn omgeving beschuldigt van complotten tegen hem, en hen filmt?

'Verward' laat het leven zien door de ogen van een 'verward' persoon, grotendeels gefilmd door de persoon zelf. De film toont ook de worsteling van buren, woningcorporaties, hulpverlening, wijkagenten en rechters. Hoe om te gaan met iemand die geen hulp wil voor zijn waanideeën, en die zijn leven leidt in een gewone wijk? Is hulp wel mogelijk? 'Verward' is een poging het debat over een goede omgang met verwarde mensen te ontwarren.

Verward op tv

Politie overheid debat cijfers nederland buren complot stalking hulpverlening rechter documentaire camera bewijsmateriaal film rechters woningcorporatie regisseur woningcorporaties afluisteren erkenning meldingen filmen slachtoffer borst verwarde jager kijker verward wijzen jos de jager werken conflicten probleem vast gezicht verwarde mensen geen tijd deze.
Promo: Verward