Bekijk de uitzending van Veronica Formule 1 (2015) terug

Zo 24 mei 2015 | 18:00 Veronica Formule 1 (2015)

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Veronica Formule 1 (2015) gemist? Bekijk hier naar Veronica Formule 1 (2015) gemist.

Veronica Formule 1 (2015)

Datum
Zo 24 mei 2015
Tijd
18:00 tot 19:00
Zender
Veronica
Genre
Autosport
Jaar
2015
Twitter hashtag
#Formule1
Deel-url
gids.tv/13363035

Samenvatting van de Grand Prix Formule 1 van Monaco op het circuit van Monte Carlo.

NOS.nl op donderdagavond over Max Verstappen in Monaco:

Max Verstappen imponeerde in de straten van Monte Carlo. Hij was na de vrije training zelfs even trending topic in Engeland. De 17-jarige heeft genoten van z’n debuut. “Het ging meteen lekker.” En die tweede plek in de vrije training vanochtend, dat was natuurlijk een bijzonder moment. Verstappen, nuchter: “Het was een erg goede dag. We staan er goed voor en ik heb genoten.”

Verstappen is in het huidige Formule 1-veld de enige coureur die nog nooit in Monaco had gereden. Hij had het circuit verbazingwekkend snel onder de knie: in de eerste vrije training was alleen wereldkampioen Lewis Hamilton sneller. “Ik heb het circuit op de simulator geoefend en dat heeft geholpen. Het scherm lijkt echt heel erg op de werkelijkheid.”

De Monaco-debutant verbaasde in de training zichzelf. “In de eerste bocht na de finish hangt een groot scherm, waar de resultaten op staan. Ik kon mezelf aanvankelijk niet vinden. Pas toen ik naar boven keek zag ik m’n naam. Ik had wel verwacht dat het goed zou gaan, maar een tweede plek zag ik niet aankomen.”

In de tweede vrije training eindigde Verstappen als zevende. Die sessie viel grotendeels in het water: de weergoden maakten de straten van Monte Carlo nat en glibberig. De teams namen daarna geen risico, omdat ze ervan uitgaan dat het zaterdag (kwalificatie) en zondag (race) droog zal zijn.

Het gevolg was dat de mensen op de tribunes zich bijna een uur stierlijk zaten te vervelen. Alleen in de begin- en slotfase gingen coureurs de baan op. “Dat is heel vervelend voor de mensen die een kaartje hadden gekocht, maar het is niet anders”, verontschuldigde teambaas Bob Fernley van Force India zich. “We kunnen niet riskeren dat er iets fout gaat. We hebben er niets aan om in de regen te rijden als we weten dat het komend weekend droog is. Dat is zinloos.”

Verstappen is opgetogen over z’n debuut op het stratencircuit, maar hij beseft dat vrije trainingen niet tellen. “We moeten nu de goede start doortrekken naar het weekend: de kwalificatie en de race.”

De Limburger aast op een plek in de toptien en is ambitieus. “Starten als zesde zou mooi zijn. Het circuit is moeilijk en uitdagend en daar hou ik van. Ik heb vertrouwen en dat is heel belangrijk op een stratencircuit. Je moet hier echt op het randje racen. En het mooie is: ik kan nog beter. De perfecte ronde heb ik nog niet gereden. ”

Het is ook Formule 1-teambazen opgevallen hoe snel Max Verstappen het listige circuit in z’n vingers had. “Super. Echt heel indrukwekkend. Zeker voor een jongen die nog niet eens een huurauto mag besturen”, aldus Christian Horner van Red Bull Racing.

Lovende woorden kwamen er ook van Mercedes-teambaas Toto Wolff: “Extreem goed om zo te debuteren. We wisten al dat hij getalenteerd was, maar konden hem geen raceplek bieden bij Mercedes omdat we Hamilton en Rosberg al onder contract hebben.” Wolff benadrukt dat niet alleen Verstappen indruk maakt dit seizoen. “Onderschat z’n teamgenoot Carlos Sainz niet. Ze zijn rivalen. Ze pushen elkaar worden daar allebei beter van. Het zijn veelbelovende rookies.”

Verstappens teamchef Franz Tost probeert de realiteit in het oog te houden. “Max gaat dit jaar echt nog wel een keer de topvijf halen, maar we moeten wel beseffen dat we daar de hulp van anderen voor nodig hebben. Als Mercedes, Ferrari en Williams altijd finishen, is een podium voor ons heel ver weg.”

Veronica Formule 1 (2015) op tv

.