Bekijk de uitzending van Verlegen om woorden terug

Di 8 september 2015 | 23:00 Verlegen om woorden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Verlegen om woorden gemist? Bekijk hier naar Verlegen om woorden gemist.

Verlegen om woorden

Datum
Di 8 september 2015
Tijd
23:00 tot 23:55
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2015
Twitter hashtag
#2doc
Deel-url
gids.tv/14043133

Edwin werkt 41 jaar als bankwerker als zijn werkgever failliet gaat en hij opeens geconfronteerd wordt met alle eisen waaraan hij moet voldoen voor zijn WW-uitkering. Online solliciteren, een digitale werkmap bijhouden, alles is voor hem zoals hij zelf zegt abracadabra, omdat hij slecht kan schrijven en nog nooit een computer heeft aangeraakt. Corrie heeft haar laaggeletterdheid altijd verborgen gehouden omdat ze zich ervoor schaamt. Doordat ze problemen krijgt met formulieren die ze moet invullen op haar werk en na haar scheiding ook geen man meer heeft die de administratie doet, neemt ze de stap en gaat een cursus volgen. Het is niet alleen lezen en schrijven wat ze moet leren, ook zelfvertrouwen. Automonteur Edward heeft in zijn geboorteland Polen niet meer dan de lagere school doorlopen en probeert dit nu in Nederland in te halen, zodat hij hogerop kan in zijn werk en zijn kinderen straks kan helpen als ze op de basisschool zitten.

Het zijn slechts 3 mensen van de een op de tien Nederlanders die moeite heeft met lezen en schrijven, de groep die 'laaggeletterd' wordt genoemd en voor wie de gedigitaliseerde samenleving haast onmogelijk ingewikkeld is geworden.

In de documentaire Verlegen om woorden worden mensen geportretteerd die de strijd zijn aangegaan met hun laaggeletterdheid. Ze leren dingen die ze direct in de praktijk kunnen toepassen, zoals het voorlezen van simpele teksten aan hun kinderen of het plaatsen van een advertentie op marktplaats, waardoor ze snel meer mee kunnen komen in de 'normale' maatschappij van geletterden. Mensen die zich jarenlang minderwaardig voelden bloeien op en gaan zich meer uiten. Tegelijkertijd lopen ze steeds tegen barrières aan, waar hun in de loop der jaren opgebouwde vindingrijkheid en nieuwe zelfredzaamheid niet helpen. De overheid wil alle communicatie met burgers digitaal maken, beroepen waar eerst alleen een vakdiploma voor nodig was vereisen nu allerlei certificaten inclusief behaalde taal- en rekentoetsen.

De persoonlijke verhalen van laaggeletterden worden in de documentaire af en toe aangevuld door de opmerkingen van mensen die zich professioneel met laaggeletterdheid bezig houden. Zo wordt duidelijk hoe hardnekkig het probleem van laaggeletterdheid is, hoezeer mensen erdoor buitengesloten worden door een steeds complexere en digitaler wordende samenleving en hoe stappen gezet kunnen worden om deze kloof te dichten.

Verlegen om woorden op tv

School overheid ww-uitkering polen voorlezen nederland basisschool digitaal computer documentaire edwin burgers failliet advertentie scheiding edward marktplaats communicatie solliciteren corrie certificaten samenleving administratie kloof beroepen onmogelijk verborgen opmerkingen simpele kinderen automonteur cursus.