Onderwerpen in Verdacht

Bekijk de uitzending van Verdacht terug

Ma 10 december 2018 | 21:05 Verdacht

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Verdacht gemist? Bekijk hier naar Verdacht gemist.

Verdacht

Datum
Ma 10 december 2018
Tijd
21:05 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Regisseur
Nan Rosens
Twitter hashtag
#verdacht
Deel-url
gids.tv/21443153

Op deze Internationale Dag van de Mensenrechten is de documentaire Verdacht te zien op NPO 2. In deze documentaire van filmmaakster Nan Rosens doen Nederlanders verslag van hun soms bizarre en onthutsende ervaringen met de politie, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakt.

De hoofdpersonen in Verdacht verschillen in leeftijd en afkomst en hebben uiteenlopende beroepen: installateur, leraar, advocaat, militair, politieagent. Ze hebben echter één overeenkomst: de politie wil op straat regelmatig van ze weten wie ze zijn, wat ze op die plek doen en waar ze naar toe gaan. Wat is de impact van deze staande houdingen door de politie op deze burgers?

Onontkoombaar en recht in de lens beantwoorden de hoofdpersonen in Verdacht de vraag: 'Welke ervaring met de politie is jou het meest bij gebleven?' De een vertelt over de vernedering ten overstaan van zijn moeder, de ander hoe hij is uitgemaakt voor aapje en nog een ander hoe zijn broek van zijn lijf is getrokken door collega-agenten.

Verdacht werpt een indringende blik op hoe het voelt om bij voorbaat verdacht te zijn: de onmacht, irritatie, vernedering, vervreemding en de woede. Desondanks portretteert Rosens de hoofdpersonen niet als slachtoffers. "Zij beschrijven hun ervaringen met etnisch profileren en politiegeweld, wat zij feitelijk hebben meegemaakt en hoe zij zich daarover voelen. Deze mensen voeren een emancipatiestrijd in de hoop verandering in de samenleving teweeg te brengen”, aldus de documentairemaakster.

Verdacht op tv

Politie mensenrechten verdachte advocaat leraar documentaire politieagent huidskleur vernedering aapje installateur irritatie militair moeder impact straat leeftijd plek internationale deze.
Promo: Verdacht

Meer uitzendingen van Verdacht