Onderwerpen in Valls - Missa Scala Aretina

De volgende onderwerpen hebben wij gevonden in de uitzending van Valls - Missa Scala Aretina

Bekijk de uitzending van Valls - Missa Scala Aretina terug

Vr 31 januari 2020 | 19:25 Valls - Missa Scala Aretina

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Valls - Missa Scala Aretina gemist? Bekijk hier naar Valls - Missa Scala Aretina gemist.

Valls - Missa Scala Aretina

Datum
Vr 31 januari 2020
Tijd
19:25 tot 20:07
Zender
Brava
Deel-url
gids.tv/23714119

Patrick Debrabandere dirigeert het koor en orkest van Vox Mago in een uitvoering van de Missa Scala Aretina van de Spaanse componist Francisco Valls (1672-1747). Solisten zijn Bart Uvyn, Denzil Delaere, Helena Maes en Joris Stroobants. Het werk telt drie koren en een uitgebreide instrumentale bezetting die feestelijk aandoet.

Valls was een tijdgenoot van J. S Bach en eveneens kapelmeester voor diverse kerken. Met negen missen, een handvol motetten en een reeks wereldlijke en instrumentale werken staat Valls echter nog met één been in de renaissance.

In een bepaalde passage in het Gloria (bij de tekst ‘miserere nobis’) maakt Valls een merkwaardige harmonische wending door zogenoemde dissonanten niet voor te bereiden; dit kon op veel kritiek rekenen van zijn collega’s. Voor de moderne luisteraar is deze opwinding nu maar moeilijk te begrijpen!

Valls - Missa Scala Aretina op tv

Rekenen koor bezetting kerken orkest valls francisco feestelijk scala passage kritiek bach renaissance werken componist deze.

Meer uitzendingen van Valls - Missa Scala Aretina