Bekijk de uitzending van Vaarwel Nederland terug

Vr 16 maart 2018 | 21:05 Vaarwel Nederland

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Vaarwel Nederland gemist? Bekijk hier naar Vaarwel Nederland gemist.

Vaarwel Nederland

Datum
Vr 16 maart 2018
Tijd
21:05 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2018
Twitter hashtag
#vaarwelnederland
Deel-url
gids.tv/19828559

In de documentairereeks Vaarwel Nederland worden de verhalen verteld van Nederlanders die in de jaren 50 naar het buitenland migreerden. Aan de hand van persoonlijke verhalen, foto's en archiefbeelden vertelt deze aflevering de geschiedenis van emigranten naar Australië, die vlak na de oorlog zijn vertrokken.

Tussen 1947 en 1961 vertrekken 126.000 Nederlanders naar Australië. Nederlanders zijn in trek 'down under', omdat ze erg op Engelsen lijken, goed zijn opgeleid en zich gemakkelijk aanpassen. Met mooie plaatjes van stranden met wuivende palmbomen en subsidies voor de overtocht worden de Nederlanders lekker gemaakt. Maar de kennismaking met het nieuwe land valt vaak tegen, omdat veel emigranten vanwege het gebrek aan huizen worden opgevangen in eenvoudige kampen.

Wie zijn die Nederlanders die ooit vertrokken naar een ver land? Heeft de keuze om te emigreren goed uitgepakt? Hoe is het om ouder te worden in een land waar je niet geboren bent? En de belangrijkste vraag: waarom zeiden ze vaarwel tegen Nederland?

Vaarwel Nederland op tv

Oorlog australië buitenland nederland foto's documentaire subsidies geschiedenis emigreren kampen overtocht stranden engelsen seizoen.