Bekijk de uitzending van Uitgesproken terug

Za 2 april 2011 | 01:50 Uitgesproken

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Uitgesproken gemist? Bekijk hier naar Uitgesproken gemist.

Uitgesproken

Datum
Za 2 april 2011
Tijd
01:50 tot 02:20
Zender
NPO 2
Presentatie
Jan Tromp
Twitter hashtag
#uitgesproken
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/3705229

Vanavond in Uitgesproken VARA:

-Overgewicht bij kinderen begint al in de baarmoeder

Sonja van der Wolk is 11 jaar en heeft ernstig overgewicht. Ze is niet de enige, want Nederland telt steeds meer van dit soort dikke kinderen. Het tij lijkt moeilijk te keren. Wetenschappers zijn een nieuwe oorzaak van deze vorm van obesitas op het spoor. Het begint al in de baarmoeder.

Uitgesproken VARA spreekt met kinderartsen Annelies Immink en Henriette Delemarre. En met toxicoloog Juliette Legler over Project Obelix, een onderzoek naar overgewicht bij kinderen.

-12-jarige moeder overspoeld door media aandacht

Deze week beviel een twaalfjarig meisje tijdens een school-excursie van een dochtertje. Kort hiervoor beviel een 63-jarige vrouw eveneens van een dochtertje. Beide bevallingen trokken veel media-aandacht. Waar de 63-jarige vrouw oud en wijs genoeg is om te kiezen voor de manier waarop ze met de media omgaat, proberen betrokkenen het 12-jarige meisje en haar baby zoveel mogelijk af te schermen.

Zo riep burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen de media op om terughoudend te zijn. Maar daar gaf niet iedereen gehoor aan. Wim Moes is directeur van de basisschool van het 12-jarige meisje. Hij ergert zich aan de manier waarop de media met de zaak omgaan.

‘’Zo zijn de naam en het adres van het jonge meisje bekend gemaakt. Storten journalisten zich op leerlingen op het schoolplein en probeert de EO via Twitter in contact te komen met mensen die willen bijdragen aan een reportage. Dat de zaak überhaupt in de media is gekomen, is niet zo vreemd maar het hoort natuurlijk niet. Zo’n kind hoort verzorgd te worden, hulp te krijgen in het opvoeden van een kind terwijl het zelf nog kind is’’, aldus Moes.

In Uitgesproken VARA Wim Moes en Peter Rehwinkel.

-De naweeën van de Rwandese volkerenmoord

Het is inmiddels 17 jaar geleden dat de genocide in Rwanda plaatsvond en tien procent van de bevolking werd uitgemoord. Hutu’s moordden honderdduizenden Tustsi’s en gematigde Hutu’s uit. Daarna namen Tutsi’s wraak. Er ontstond een ongeëvenaarde vluchtelingenstroom. De gevolgen van 1994 zijn nog steeds voelbaar en veroorzaken nog altijd nieuwe problemen.

Een reportage vanuit Rwanda door Jacomien Kodde en Evelien Vehof.

-Nederland Zwaait Uit: Viruthsiga

Onder de titel ‘Nederland zwaait uit’ start de VARA een grote ‘uitzwaaiactie’. Sinds 11 maart zendt de VARA een serie korte portretten uit (telkens 1 minuut) van kinderen en jongeren, die in ons land geworteld zijn, maar door de huidige regering het land worden uitgezet. De VARA wil deze kinderen niet onopgemerkt op het vliegtuig laten zetten en ‘zwaait ze daarom uit’.

Deze serie vloeit voort uit de ophef die is ontstaan over de dreigende uitzetting van Sahar, naar aanleiding van de reportage in ‘Uitgesproken VARA’ op 26 november 2010. Velen vinden dat Sahar in Nederland moet blijven. Maar Sahar is niet de enige die in een benarde positie is gekomen door strenge regels en ellenlange procedures. De VARA wil ook die andere jongeren een gezicht geven.

Zoals Viruthsiga. Ze is twaalf jaar oud en woont samen met haar moeder en haar broers Arusan (14) en Mathurshan (17) in Oude Pekela. Zij wonen ruim tien jaar in Nederland, maar kunnen ieder moment worden teruggestuurd naar Sri Lanka.

Uitgesproken op tv

Onderzoek vliegtuig basisschool leerlingen vrouw ophef journalisten media pekela groningen regering burgemeester broers genocide rwanda wetenschappers bevolking uitzetting schoolplein media-aandacht obelix tromp sri lanka obesitas serie wraak 11 maart portretten volkerenmoord vara project oorzaak baarmoeder vluchtelingenstroom baby kinderen schermen procedures dikke kinderen start spoor jongeren jan tromp peter rehwinkel oude pekela moeder regels voort opvoeden reportage namen twitter meisje 12-jarige contact evelien.