Bekijk de uitzending van Uitgesproken terug

Za 5 maart 2011 | 01:45 Uitgesproken

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Uitgesproken gemist? Bekijk hier naar Uitgesproken gemist.

Uitgesproken

Datum
Za 5 maart 2011
Tijd
01:45 tot 02:20
Zender
NPO 2
Presentatie
Jan Tromp
Twitter hashtag
#uitgesproken
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/2974144

Vanavond in Uitgesproken VARA:

-Alles is beter dan 'Hollandse toestanden'

De Provinciale Statenverkiezingen zitten erop. Het lijkt erop dat het kabinet-Rutte geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft gehaald. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV kunnen, zoals het er nu naar uitziet, rekenen op 37 zetels; voor een meerderheid zijn er 38 nodig. Hoe de zetelverdeling in de Eerste Kamer echt wordt, zal pas blijken bij de verkiezing van de Senaat op 23 mei.

Als we premier Rutte moeten geloven staan ons Belgische toestanden te wachten als het kabinet dan geen meerderheid haalt. België zit al tijden zonder volwaardig kabinet, omdat het maar niet lukt een nieuwe regering te vormen.

Yves Desmet, politiek commentator van Belgische krant De Morgen, reageerde geïrriteerd op de uitspraken van de premier. In zijn artikel haalt hij fel uit naar Rutte.

Uitgesproken VARA spreekt met Yves Demset in Brussel.

-Onterecht verdacht


Ron Kowsoleea is een keurige chemicus en directeur van een pharmaceutisch bedrijf met een lieve vrouw en een paar lieve kinderen, een mooie auto en een fijn huis. Zijn toekomst zag er rooskleurig uit totdat zich onverwacht een ramp voltrok. Een ramp waar de overheid verantwoordelijk voor was.

Vanavond is Ybo Buruma te gast bij Uitgesproken VARA. Zijn studie is vanaf 15 maart te lezen op de site van de WRR.

-Diefstal enige optie voor Maori om weer thuis te komen

Trinity Pere (30) is Nieuw-Zeelandse staatsburger en is nu bijna twee jaar dakloos en illegaal in Nederland. In de zomer van 2009 zocht Trinity hier een kennis op. Op zoek naar een pension ging Trinity even een kopje koffie drinken en werd beroofd van geld, paspoort en foto’s. Hij deed onmiddellijk aangifte bij de politie.

Maar Trinity wil geen illegale dingen doen, zijn vingerafdrukken af moeten geven en misschien wel nooit meer in Europa terecht kunnen. Kortom: Trinity zit klem en blijft voorlopig dakloos!
Uitgesproken VARA spreekt met Trinity en zijn advocaat over dit dilemma.

-Hoe praat je gegijzelden vrij

De Libische staatstelevisie toonde gisteren beelden van drie Nederlandse militairen, die afgelopen zondag in Libië gegijzeld werden. Het drietal werd opgepakt toen zij een Nederlander en een Zweedse vrouw probeerden te evacueren met een helikopter. De Nederlandse militairen waren stiekem Libië ingevlogen zonder toestemming van de Libische autoriteiten. De helikopter en de bemanning waren afkomstig van het Nederlandse marinefregat Hr.Ms. Tromp. Het oorlogsschip ligt sinds vorige week voor de kust van Libië.

In Uitgesproken VARA is oud-diplomaat Jan Willem Bertens, te gast. Hij wist in El Salvador dertig vakbondsmensen, die door het regime zouden worden doodgeschoten, het land uit te smokkelen. We vragen hem wat de beste aanpak is om de gegijzelden in Libië vrij te krijgen.

Uitgesproken op tv

.