Bekijk de uitzending van Tokidoki terug

Zo 16 september 2018 | 20:15 Tokidoki

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Tokidoki gemist? Bekijk hier naar Tokidoki gemist.

Tokidoki

Datum
Zo 16 september 2018
Tijd
20:15 tot 21:05
Zender
NPO 2
Genre
Reisdocumentaire
Jaar
2018
Presentatie
Paulien Cornelisse
Twitter hashtag
#tokidoki
Deel-url
gids.tv/20944143

Met haar gevoel voor humor én voor taal gaat Paulien Cornelisse in de vierdelige reisdocumentaireserie Tokidoki op onderzoek in het land van de rijzende zon. Elke aflevering van Tokidoki, dat 'soms' betekent in het Japans, is opgehangen aan een uniek Japans woord, dat eigenlijk niet te vertalen is.

In Tokidoki kijkt Paulien Cornelisse met haar blik op taal naar het land. Neem kawaii dat schattig betekent en een essentiële rol speelt in de Japanse samenleving. Dat staat in contrast met de onschattige aspecten van de Japanse samenleving: het feit dat Koreanen als minderwaardig worden gezien, dat werknemers zich regelmatig doodwerken, en dat buitenechtelijke kinderen totaal niet geaccepteerd worden. Sociale zekerheid is er bijna niet, maar bij de kernramp in Fukushima werden er dagelijks busladingen vrijwilligers vanuit Tokio naar het rampgebied versleept.

Met haar gevoel voor humor én taal spreekt Paulien Cornelisse in de eerste aflevering met Japanners over het woord 'yugen'. Vrij vertaald betekent het: dat mysterieuze gevoel dat je bekruipt als je je één voelt met de natuur. Kan de liefde voor natuur hand in hand gaan met een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld?

Paulien doet mee met een ritueel onder een waterval, bezoekt Fukushima na de ramp met de kerncentrale en struint door de straten van Yokohama met mos-fans. Uiteindelijk belandt ze in een hangmat bij een bostherapiesessie. Zal Paulien yugen ervaren?

Tokidoki op tv

Ramp japan fukushima kerncentrale werknemers onderzoek natuur sociale zekerheid tokio vrijwilligers liefde waterval opgehangen humor samenleving eerste aflevering yokohama kernramp rampgebied ritueel japanners hangmat kinderen paulien cornelisse japans koreanen dagelijks seizoen aflevering 1 straten.