Bekijk de uitzending van Toen Ma naar Mars vertrok terug

Ma 15 oktober 2018 | 21:00 Toen Ma naar Mars vertrok

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Toen Ma naar Mars vertrok gemist? Bekijk hier naar Toen Ma naar Mars vertrok gemist.

Toen Ma naar Mars vertrok

Datum
Ma 15 oktober 2018
Tijd
21:00 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Regisseur
Abdelkarim El-Fassi
Twitter hashtag
#toenmanaarmarsvertrok
Deel-url
gids.tv/21113416

In de docu 'Toen ma naar Mars vertrok' portretteren filmmakers en broer en zus Abdelkarim en Asma El-Fassi het leven van hun moeder Noha. Zij verliet decennia geleden Marokko om herenigd te worden met haar man Ali, die eerder als gastarbeider naar Nederland was gekomen. Hoewel Noha nooit heeft kunnen aarden in Nederland, klampt ze zich vast aan haar gezin in het kleine stukje aarde dat Oost-Souburg (Zeeland) heet.

Terwijl ze geleidelijk haar negen kinderen het huis ziet verlaten, blikt ze terug op haar leven. Ook volgt de docu vader Ali naar het verre Hong Kong, waar hij dochter Zoulikha bezoekt. Zij trad als expat in de voetsporen van haar vader en verruilde Nederland voor China, het land waar zij de vrijheid vond die ze in Nederland zo gemist had.

Het levensverhaal van de moeder van Abdelkarim en Asma El-Fassi staat model voor veel moslim-moeders die in de jaren 70 naar Nederland kwamen en hier, zonder de moderne integratiemiddelen, een nieuw leven op moesten bouwen.

Abdelkarim: “Ik wil juist díe generatie Marokkaanse vrouwen beter belichten, om te laten zien dat het meer zijn dan alleen schimmen. Met name in een tijd waarin vaak de extremen van die cultuur getoond worden op televisie is het juist heel mooi om ook eens het normale te laten zien, in de hoop dat dat mensen dichter bij elkaar brengt."

'Toen ma naar Mars vertrok' is een vervolg op de documentaire 'Mijn vader, de expat' (2014), waarin het leven van vader Ali geportretteerd wordt.

Toen Ma naar Mars vertrok op tv

Vrouwen dichter china marokko filmmaker nederland mars portret documentaire hong kong model televisie vrijheid cultuur hongkong gemist gezin expat dochter aarde gastarbeider hong oost-souburg extremen kinderen bezoeken moeder vader een nieuw leven vast broer tijd heet.
Toen Ma naar Mars vertrok - Trailer