Bekijk de uitzending van The Shadow Commander terug

Do 25 april 2019 | 21:20 The Shadow Commander

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van The Shadow Commander gemist? Bekijk hier naar The Shadow Commander gemist.

The Shadow Commander

Datum
Do 25 april 2019
Tijd
21:20 tot 22:20
Zender
Canvas
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2019
Regisseur
Sasha Achilli
Deel-url
gids.tv/22147226

Al tientallen jaren domineert een Iraanse commandant de brutale strijd om macht en invloed in het Midden-Oosten. Dit is het buitengewone verhaal van generaal Qassem Suleimani, een belangrijke pion op het speelveld van het Midden-Oosten, die vanuit de coulissen een enorme invloed vergaarde. Getuige zijn geheime deals en veranderende allianties over Syrië, Irak en Libanon.

Tijdens de oorlog in Irak smokkelde Suleimani duizenden geavanceerde bommen het land in om de Shia-milities te bewapenen, die honderden Britse en Amerikaanse soldaten doodden. Maar slechts een paar jaar later bevond de westerse coalitie zich aan dezelfde kant als Suleimani, toen zij beiden vochten om Islamitische Staat te verslaan.

"We zagen Suleimani als een zeer capabele charismatische, bekwame, professionele, diabolisch kwaadaardige persoon", zegt generaal David Petraeus, hoofd van de Amerikaanse troepen in Irak. Suleimani komt steeds meer op de voorgrond en staat intussen centraal in de strategische ambities van Iran, maar maakt zich ook op voor een nieuw conflict met het westen in de regio. "Hij is de Darth Vader van de hedendaagse Midden-Oostenpolitiek", zegt Amerikaans diplomaat Ryan Crocker.

The Shadow Commander op tv

Iran oorlog irak bommen coalitie documentaire libanon bewapenen milities kamp diplomaat midden-oosten conflict commandant sasha islamitische staat troepen soldaten regio islamitische hoofd generaal deze getuige amerikaans.