Bekijk de uitzending van The Road terug

Di 9 februari 2016 | 22:55 The Road

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van The Road gemist? Bekijk hier naar The Road gemist.

The Road

Datum
Di 9 februari 2016
Tijd
22:55 tot 23:55
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2015
Twitter hashtag
#theroad
Deel-url
gids.tv/14990409

In vier hoofdstukken documenteert regisseur Zanbo Zhang de misstanden rond de aanleg van een gigantische snelweg in de provincie Hunan vanuit het perspectief van de lokale bevolking, het bouwbedrijf en de bouwvakkers. De Chinese overheid besloot in 2008 om 586 miljard dollar in infrastructuur te investeren teneinde de economie te stimuleren.

De nieuwe snelweg past in de driestappenstrategie van president Hu, een moderniseringsproces dat nu zo’n dertig jaar aan de gang is. In werkelijkheid maken corrupte partijleden, slechte werkgevers en lokale gangsters de dienst uit.

Veel huizen van de lokale bevolking zijn door explosieven beschadigd en compensatie door het bouwbedrijf, een particuliere ondernemer, laat eindeloos op zich wachten. Achter de schermen bij het bouwbedrijf horen we dat de ondernemers zonder genade terug zullen slaan als mensen de bouw zonder reden belemmeren, en dat ze hen zullen arresteren als dat nodig is.

Een bouwinspecteur ziet ondertussen dat de constructie van de snelweg niet deugt en volledig illegaal is. Daarnaast blijken veel wegarbeiders niet betaald te worden, en bij een explosie in een tunnel van een naastgelegen bouwproject komen negentien werknemers om. Alle betrokkenen komen tegenover elkaar te staan – de bouw heeft alles weg van een oorlog. Niettemin werd de Xu-Huai-snelweg in 2013 feestelijk geopend.

The Road op tv

President explosieven overheid werknemers werkgevers oorlog economie explosie ondernemers illegaal documentaire investeren bouwvakkers regisseur compensatie snelweg chinese provincie bevolking infrastructuur tunnel bouwbedrijf achter de schermen dollar ondernemer miljard hunan partijleden feestelijk zhang stimuleren negentien schermen aanleg bouwproject bouw beschadigd the road.