Bekijk de uitzending van The Korean War terug

Do 16 mei 2019 | 22:15 The Korean War

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van The Korean War gemist? Bekijk hier naar The Korean War gemist.

The Korean War

Datum
Do 16 mei 2019
Tijd
22:15 tot 23:10
Zender
Canvas
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2019
Regisseur
John Maggio
Deel-url
gids.tv/22259324

Vanavond is het eerste deel van de tweedelige Amerikaanse documentaire The Korean War over de Koreaanse Oorlog (1950-1953) te zien op de Vlaamse zender Canvas. Deel twee is volgende week donderdag rond 22:20 uur te zien.

De documentaire gaat over een bijna vergeten oorlog die echter bepalend is geweest voor de internationale politieke machtsverhoudingen. De makers kregen toegang tot historische bronnen uit de archieven van Rusland, de VS, China en Zuid-Korea.

Na de meedogenloze 35 jaar durende Japanse bezetting en de plotse en willekeurige opsplitsing van Korea in 1945, volgden nog drie jaren van bezetting: door de Sovjet-Unie in het noorden en door de Verenigde Staten in het zuiden.

In het noorden vinden zuiveringsacties plaats, terwijl het zuiden gebukt gaat onder rellen en guerrillaoorlogen. Wanneer in het noorden Kim Il-sung aan de macht komt en in het zuiden Syngman Rhee, blijkt al snel dat beiden de andere landshelft willen veroveren en zo Korea opnieuw verenigen. Wat in 1950 resulteert in de Koreaanse Oorlog.

The Korean War op tv

.
The Korean War - Trailer