Bekijk de uitzending van The International Criminal Court terug

Do 9 oktober 2014 | 23:00 The International Criminal Court

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van The International Criminal Court gemist? Bekijk hier naar The International Criminal Court gemist.

The International Criminal Court

Datum
Do 9 oktober 2014
Tijd
23:00 tot 00:00
Zender
Canvas
Genre
Documentaire
Jaar
2013
Regisseur
Michele Gentile, Marcus Vetter
Twitter hashtag
#ICC
Deel-url
gids.tv/12039326

Documentaire van Michele Gentile en Marcus Vetter over het werk van het Internationaal Strafhof in Den Haag, met speciale focus op de rol van hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo.

Het Internationaal Strafhof onderzoekt oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid in heel de wereld. De film is opgebouwd als een echte gerechtsthriller, met de Argentijnse jurist Luis Moreno-Ocampo als het charismatische hoofdpersonage. De cineasten volgden hem zes jaar lang, van de 'killing fields' van Oeganda, Darfoer en Congo tot de door oorlog geteisterde straten van Libië en Gaza. Overal probeert het Strafhof de toestand van rechteloosheid, wraak en vergelding ongedaan te maken en te vervangen door een proces van officieel gerechtelijk onderzoek en juridisch onderbouwde sancties. De film besteedt daarbij speciale aandacht aan de strijd tegen de inzet van kindsoldaten. Een hoogtepunt is dan ook de ultieme hoorzitting in het proces tegen de Congolese generaal Thomas Lubanga Dyilo. Bij het publiek in de rechtszaal waren zelfs Angelina Jolie en de 93-jarige Ben Ferencz, destijds aanklager in de Nürnberg-processen. Mede door hun aanwezigheid kreeg het proces wereldwijde aandacht.

The International Criminal Court op tv

.
Promo: The International Criminal Court