Bekijk de uitzending van Terzake terug

Ma 19 december 2011 | 20:00 Terzake

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Terzake gemist? Bekijk hier naar Terzake gemist.

Terzake

Datum
Ma 19 december 2011
Tijd
20:00 tot 20:40
Zender
Canvas
Genre
Nieuws en duiding
Twitter hashtag
#Terzake
Officiële Twitter
@terzaketv
Deel-url
gids.tv/6887238


- Lucratief Libië?

Vlaanderen wil Libië helpen met de heropbouw van het land. Minister-president Peeters is de situatie ter plekke gaan bekijken, samen met enkele bedrijfsleiders. Wat heeft een regio als Vlaanderen zover te zoeken? Welke kansen of opportuniteiten zijn er? En wat heeft het bezoek al opgeleverd? Inge Vrancken reisde mee en brengt verslag uit van de handelsmissie.

- Treuren om Kim.

Kim Jong-il is dood. De leider is niet meer. De man die de wereld in zijn greep hield met zijn atoomprogramma. Wat zijn de gevolgen, internationaal en voor de regio? En hoe zit het zijn opvolger? Steven Decraene vat de gebeurtenissen voor u samen. In de studio praten we met Jonathan Holslag, onderzoeksdirecteur aan het China-instituut van de Vrij Universiteit Brussel.

Het volk huilt. Maar zijn de tranen wel echt? Het leven in Noord-Korea heeft op het scherm veel weg van The Truman Show. Alles lijkt in scène gezet. Dirk Van Zundert toont u verrassende fragmenten uit het RTBF-programma Striptease: zeven voormalige Belgische parlementsleden op bezoek in Noord-Korea. Wat ze zien, is armoede noch miserie, maar schitterende paleizen en kleuters met het IQ van een kernfysicus. Sommige bezoekers kunnen hun enthousiasme nauwelijks verbergen.

- Parlementairen op pensioen.

Premier Di Rupo ontvangt de vakbonden. Ze dreigen met een staking tegen de besparingen en de pensioenhervorming. “Maar we zijn nu eenmaal verplicht om het mes te hanteren”, zegt de regering. Vraag is in hoeverre dat mes ook het eigen vet wegsnijdt? Jan De Meulemeester onderzoekt de bijdrage van jonge en oudere parlementairen: Nadia Sminate van N-VA en Herman De Croo van Open Vld.

Terzake op tv

Noord-korea vakbonden besparingen staking brussel peeters regering pensioen libië minister-president atoomprogramma handelsmissie volk armoede fragmenten universiteit kim jong-il zundert vlaanderen show kleuters paleizen scherm regio premier bezoekers nadia dood dirk verplicht the truman show.