Bekijk de uitzending van Tegenlicht terug

Zo 13 april 2014 | 21:10 Tegenlicht

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Tegenlicht gemist? Bekijk hier naar Tegenlicht gemist.

Tegenlicht

Datum
Zo 13 april 2014
Tijd
21:10 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Magazine
Twitter hashtag
#tegenlicht
Uitzending gemist
Tegenlicht gemist
Deel-url
gids.tv/11001544

We leven in een 'always on'- samenleving en raken vervreemd van het nu en van elkaar.

We zijn via de moderne media op meerdere plekken tegelijkertijd, maar waar zijn we werkelijk? Is het “hier en nu” uw scherm of de plek waar u bent? Tijd om terug te keren naar het echte NU.

Heeft u ook vaak het gevoel dat de tijd door uw vingers glipt. Dat u op verschillende plekken tegelijkertijd bent, in de trein tussen a en b, via uw smartphone, in sms-conversatie met een vriend, in e-mail op uw werk en in gedachten bij een tropische vakantie. Mist u ook de rust van het NU. Kijk dan naar de tweede aflevering van Tegenlicht’s studiolab-reeks. Dit keer is het televisie-essay van de hand van de Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff.

In zijn boek Present Shock, When Everything Happens Now betoogt Rushkoff dat we allemaal zijn gaan lijden aan vijf syndromen die horen bij de always on-samenleving. We dienen permanent bereikbaar te zijn maar voelen ons voortdurend vervreemd van het nu, en van elkaar. Met als inspiratiemateriaal verschillende soorten klokken, Guernica, Ritalin en een lijstje indringende videofragmenten leert Rushkoff ons de fijne kneepjes van de digital detox.

Tegenlicht op tv

Trein media vakantie smartphone mist e-mail douglas samenleving ritalin tropische shock scherm boek klokken magazine vriend tegenlicht.