Bekijk de uitzending van Tegenlicht: de weg van retourpakketten terug

Zo 27 september 2020 | 22:10 Tegenlicht: de weg van retourpakketten

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Tegenlicht: de weg van retourpakketten gemist? Bekijk hier naar Tegenlicht: de weg van retourpakketten gemist.

Tegenlicht: de weg van retourpakketten

Datum
Zo 27 september 2020
Tijd
22:10 tot 23:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Acteurs
Fleur Amesz
Deel-url
gids.tv/25114017Tegenlicht zoekt in deze uitzending uit wat er met retourpakketten gebeurt vanaf het moment dat ze worden overdragen aan de post.

Terugsturen
Online winkelen was nog nooit zo makkelijk. Daarbij komt ook klakkeloos bestellen en terugsturen van producten kijken. Tegenlicht verkent de schaduwkanten van e-commerce en volgt het traject dat start bij de afdeling 'retouren'.

Prijskaartje
Nederlanders zijn de koplopers van Europa als het om retourneren gaat. Van alle online aankopen gaat 13 procent terug naar de webwinkels, aldus Chris Boer, de oprichter van retourplatformen Returnless.com en Retourneren.nl. Echt gratis is dat terugsturen natuurlijk niet, iemand zal het prijskaartje voor de logistiek toch moeten betalen.

Versnipperen
Ook de milieubelasting van de eindeloos op en neer pendelende bezorgdiensten is enorm. Vaak is het duurder om een geretourneerd product weer klaar voor de verkoop te maken, dan om het door te verkopen aan een opkoper, of het te versnipperen, te verbranden of weg te gooien.

Tegenlicht: de weg van retourpakketten op tv

.