Bekijk de uitzending van Te gek terug

Di 4 oktober 2011 | 22:05 Te gek

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Te gek gemist? Bekijk hier naar Te gek gemist.

Te gek

Datum
Di 4 oktober 2011
Tijd
22:05 tot 23:00
Zender
Canvas
Genre
Documentaire
Deel-url
gids.tv/6494312

In de zesdelige documentaire reeks Te Gek gaat Annick Ruyts op zoek naar de psychische problemen van vandaag. Hoe is het gesteld met de geestelijke gezondheid in Vlaanderen?

En hebben er zich de voorbije jaren veranderingen voorgedaan in onze samenleving die een invloed hadden op ons psychische welzijn?

De Vlaming slikt massaal veel antidepressiva, de wachtlijsten bij psychologen zijn nog nooit zo lang geweest en ons zelfmoordcijfer is schrikwekkend hoog. Iedereen kent wel iemand die ooit in behandeling is geweest. Er is ook sprake van een toenemende medicalisering; mensen grijpen makkelijker naar een pilletje.

Ook Annick merkt in haar omgeving dat ‘er iets aan de hand is'. Ze gaat op zoek naar antwoorden op haar vragen tijdens een reis door Vlaanderen die tegelijk een reis door ons hoofd zal zijn. Ze gaat langs bij psychiaters en psychologen die de vinger aan de pols houden van ons psychische welzijn. Maar ze legt haar oor ook te luisteren bij ‘ervaringsdeskundigen' die haar getuige laten zijn van hun eigen verhaal.

In de zes afleveringen van Te Gek gaat het achtereenvolgens over de toenemende identiteitsproblemen; de geestelijke gezondheid van onze jeugd; de biologischneurologische benadering van psychische problemen; het verband tussen geestelijke gezondheid en criminaliteit; de invloed van relaties op ons geestelijk welzijn en de toenemende psychologisering van onze samenleving.

De programmareeks Te Gek probeert net als de gelijknamige organisatie Te Gek!? de stilte rond psychische problemen te doorbreken.

-Deze aflevering (De Identiteit):

Annick Ruyts vertrekt op reis. Deze keer geen verre, exotische bestemmingen zoals we dat van haar gewoon zijn maar een mentale reis door het hoofd van de Vlaming anno 2011. Ze verdiept zich in psychische problemen die kenmerkend zijn voor de samenleving van vandaag en die vroeger nauwelijks of niet voorkwamen.

In deze eerste aflevering gaat het over identiteitsproblemen. Berenice werd getroffen door een zware burn-out. Ine verbleef twee jaar in een psychiatrisch ziekenhuis waar ze vocht tegen borderline. En Pascal gleed door zijn compulsief gamegedrag weg in een virtuele wereld. Experten Paul Verhaeghe, Dirk De Wachter en Stijn Vanheule lichten toe.

Drie getuigen staan centraal in deze eerste aflevering: Berenice werd getroffen door een zware burn-out en vluchtte weg uit de ratrace waarin ze jarenlang meedraaide. Anderhalf jaar lang was ze uit de running. De burn-out heeft haar leven drastisch veranderd.

Na een moeilijke jeugd die gepaard ging met eetstoornissen, verbleef Ine twee jaar in een psychiatrisch ziekenhuis waar ze vocht tegen borderline. En Pascal gleed weg in een virtuele wereld die langzaam maar zeker zijn offline leven begon over te nemen. Drie moedige getuigenissen van drie gewone mensen.

In welke mate hebben maatschappelijke evoluties een invloed op onze psychische gezondheid? Is het vandaag moeilijker om een eigen identiteit op te bouwen dan vroeger? Met deze en vele andere vragen gaat Annick te rade bij een rist topexperten in de psychologie/psychiatrie.

Volgens professor Paul Verhaeghe is er niet alleen een toename van psychische problemen maar is ook de aard van die problemen veranderd: ze hebben allemaal te maken met identiteit. Psychiater Dirk De Wachter heeft het over de ‘borderline tijden' waarin we vandaag leven, hij zegt dat we allemaal ‘een beetje borderline' zijn.

En psycholoog Stijn Vanheule legt dan weer de link naar ons professionele leven of hoe we vandaag onze identiteit meer en meer halen uit wie we zijn op ons werk.

Huub Boonen is sedert 2003 als klinisch psycholoog werkzaam binnen de CAD (Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen). Hij geeft psychotherapie aan mensen met een verslavingsprobleem en hun verwanten, hoofdzakelijk mensen met een alcohol- en/of medicatieprobleem.

Naast het werken met middelenverslaafden heeft Huub Boonen zich altijd ook gericht op het aanbieden van begeleiding aan mensen met compulsief internetgebruik.

Dirk De Wachter is psychiater en psychotherapeut. Hij is diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum K.U.Leuven Campus Kortenberg. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland.

In 2012 verschijnt zijn boek 'Borderline Times, het einde van de normaliteit.' Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog en psychoanalyticus. Hij is hoogleraar en vakgroepvoorzitter aan de Universiteit Gent. In 2009 publiceerde hij Het einde van de psychotherapie, waarin hij pleit voor een andere visie op de hedendaagse psychische problemen en een grondige herwaardering van de psychotherapie.

In 1998 raakte hij bekend bij een breder publiek door zijn boek Liefde in tijden van eenzaamheid, een kritische analyse van de hedendaagse verhoudingen tussen man en vrouw. Dit werk werd opnieuw uitgegeven in 2011.

Stijn Vanheule is klinisch psycholoog en werkzaam als professor aan de Faculteit Psychologie van de Universiteit Gent. Hij doceert er psychoanalyse en klinische psychodiagnostiek. Vanheule is onder meer gekend voor zijn kritische blik op het labelen van kinderen. Een kind is veel meer dan zijn leerprobleem.

Te gek op tv

.