Bekijk de uitzending van Sylvana, demon of diva terug

Wo 21 november 2018 | 20:25 Sylvana, demon of diva

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Sylvana, demon of diva gemist? Bekijk hier naar Sylvana, demon of diva gemist.

Sylvana, demon of diva

Datum
Wo 21 november 2018
Tijd
20:25 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Regisseur
Ingeborg Jansen
Deel-url
gids.tv/21329733

Vanavond wordt de nieuwe documentaire 'Sylvana, demon of diva' uitgezonden als 'IDFA primeur'. Afgelopen week ging de film in première tijdens het documentairefestival IDFA.

Sylvana Simons, een BN'er en voormalig tv-presentatrice, wordt omringd door een schare volgers die haar politieke optreden bewonderen en haar ideologische stellingname zien als het begin van een revolutionaire beweging die racisme bestrijdt en het politieke systeem verandert. Tegelijkertijd wordt zij op grote en grove schaal verguisd, bedreigd en gedemoniseerd. Wat doet dat met haar?

De film begint enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Met haar politieke partij BIJ1 doet Sylvana mee aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Er staat veel op het spel: Sylvana en haar medestanders hebben grote verwachtingen maar gaat BIJ1 het ook echt waarmaken? De nieuwe partij ligt onder het vergrootglas van journalisten en Sylvana krijgt te maken met belediging en bedreiging. Lugubere filmpjes staan online, mensen staan ongevraagd bij haar voordeur of bellen haar op. Sylvana wordt gedemoniseerd en bejubeld tegelijkertijd. Ze bijt van zich af in politieke debatten en zoekt in de rust van thuis en bij haar coach houvast.

Wie is Sylvana Simons? Wat drijft haar en hoe gaat ze om met de positie waarbij ze hoog op een voetstuk staat bij de één en ernstig wordt ontmenselijkt door de ander? Wie laat ze toe in haar leven? Hoe beschermt zij zichzelf tegen de aanvallen die tegen haar persoonlijk gericht zijn. De gemeenteraadsverkiezingen vormen de aanleiding en leidraad voor een onderzoekend documentair portret van Sylvana Simons, haar idealen en de krachtenvelden om haar heen.

Sylvana, demon of diva op tv

Belediging bedreiging journalisten portret documentaire bellen film racisme gemeenteraadsverkiezingen politica première idfa coach schaal systeem bijt debatten optreden sylvana simons politieke partij aanvallen ingeborg jansen beweging week thuis bedreigd.
Sylvana, demon of diva - Trailer