Sylvana, demon of diva

Meest recente uitzending
Datum
Wo 21 november 2018
Tijd
20:25 tot 22:00
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Regisseur
Ingeborg Jansen
Deel-url
gids.tv/21329733

Vanavond wordt de nieuwe documentaire 'Sylvana, demon of diva' uitgezonden als 'IDFA primeur'. Afgelopen week ging de film in première tijdens het documentairefestival IDFA.

Sylvana Simons, een BN'er en voormalig tv-presentatrice, wordt omringd door een schare volgers die haar politieke optreden bewonderen en haar ideologische stellingname zien als het begin van een revolutionaire beweging die racisme bestrijdt en het politieke systeem verandert. Tegelijkertijd wordt zij op grote en grove schaal verguisd, bedreigd en gedemoniseerd. Wat doet dat met haar?

De film begint enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Met haar politieke partij BIJ1 doet Sylvana mee aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Er staat veel op het spel: Sylvana en haar medestanders hebben grote verwachtingen maar gaat BIJ1 het ook echt waarmaken? De nieuwe partij ligt onder het vergrootglas van journalisten en Sylvana krijgt te maken met belediging en bedreiging. Lugubere filmpjes staan online, mensen staan ongevraagd bij haar voordeur of bellen haar op. Sylvana wordt gedemoniseerd en bejubeld tegelijkertijd. Ze bijt van zich af in politieke debatten en zoekt in de rust van thuis en bij haar coach houvast.

Wie is Sylvana Simons? Wat drijft haar en hoe gaat ze om met de positie waarbij ze hoog op een voetstuk staat bij de één en ernstig wordt ontmenselijkt door de ander? Wie laat ze toe in haar leven? Hoe beschermt zij zichzelf tegen de aanvallen die tegen haar persoonlijk gericht zijn. De gemeenteraadsverkiezingen vormen de aanleiding en leidraad voor een onderzoekend documentair portret van Sylvana Simons, haar idealen en de krachtenvelden om haar heen.

Meer op tv: Ijshockey op tv , Formule 1 Uitzendingen op tv en Rugby op tv

Video