Bekijk de uitzending van Strijders voor de liefde terug

Do 2 augustus 2012 | 21:35 Strijders voor de liefde

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Strijders voor de liefde gemist? Bekijk hier naar Strijders voor de liefde gemist.

Strijders voor de liefde

Datum
Do 2 augustus 2012
Tijd
21:35 tot 22:30
Zender
NPO 3
Genre
Documentaire
Twitter hashtag
#Strijdersvoordeliefde
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/7897555

In de week van de Gay Pride - een feest waar iedereen trots is op zijn of haar vrijheid om de partner te kiezen die men zelf wil – zendt de NTR een documentaire uit waarin filmmakers Marieke Slinkert en Sipke Jan Bousema in binnen- en buitenland op zoek gaan naar de mannen en vrouwen die een dagelijkse strijd moeten leveren om hun liefde openlijk en veilig te mogen uiten.

“We zijn naar de Gay Pride in Kroatië geweest, die vorig jaar door hooligans uit elkaar geslagen werd, we bezoeken homoactivisten in Zuid-Afrika en Oeganda. Maar misschien komen de meest schokkende beelden wel vanaf een schoolplein in Veenendaal, waar we Nederlandse scholieren horen praten over homoseksualiteit.” (Interview Sipke Jan Bousema, NCRV Gids)

De film gaat op zoek naar het belang van de Gay Pride in Nederland en zet dat af tegen de situatie in andere landen. Van hoever zijn Nederlandse LGBT's (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgenders) al gekomen? En hoe groot is het contrast met de vele LGBT's wereldwijd in landen waar zo'n feest ondenkbaar is?

In de documentaire worden feesten, manifestaties en demonstraties wereldwijd bezocht, in landen waar gestreden wordt voor gelijke rechten, zoals Zuid-Afrika, Azerbeidzjan, Oeganda, maar ook dichter bij huis, in een land als Kroatië. Er zijn ontmoetingen met mensen die openlijk strijden voor (homo-) acceptatie. Wie zij zijn en waarom voeren ze deze strijd; waarmee worstelen ze; wat zijn de gevaren en wie of wat sterkt ze in hun strijd; en hoe zien ze de toekomst?

‘Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat homoseksuelen tijdens de Gay Pride worden toegejuicht, zoals in Nederland. Vorig jaar bekogelden in Kroatië tienduizend hooligans de demonstranten het flessen, stenen en vuurwerk. Om herhaling te voorkomen was de stad dit jaar leeg geveegd en was er duizend man ME ingezet. De stad was stil en de hooligans werden op afstand gehouden. Een bizarre ervaring om met de demonstranten mee te lopen.' (interview Sipke Jan Bousema, KRO Magazine)

‘Strijders voor de Liefde' komt tot stand met steun van Hivos, de ontwikkelingsorganisatie die homo-activisten wereldwijd ondersteunt in hun strijd voor eerlijke kansen en gelijke rechten.
‘Strijders voor de Liefde' is een idee van Marieke Slinkert en Sipke Jan Bousema en wordt geproduceerd door Dijkwerk en SJB Media in opdracht van de NTR.

De documentaire is na uitzending nog een week lang te zien op het digitale themakanaal Holland Doc 24.

Strijders voor de liefde op tv

Homoseksualiteit demonstraties vrouwen dichter feest buitenland nederland worstelen uitzending media scholieren documentaire zuid-afrika film vrijheid demonstranten acceptatie homoseksuelen liefde gay pride strijders vuurwerk feesten schoolplein azerbeidzjan holland hooligans veenendaal oeganda ncrv wereldwijd toegejuicht opdracht homoactivisten belang schokkende beelden steun bezoeken sipke jan bousema pride.
Promo - Strijders voor de liefde