Bekijk de uitzending van Sporza: World Ports Classic terug

Vr 30 augustus 2013 | 14:00 Sporza: World Ports Classic

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Sporza: World Ports Classic gemist? Bekijk hier naar Sporza: World Ports Classic gemist.

Sporza: World Ports Classic

Datum
Vr 30 augustus 2013
Tijd
14:00 tot 16:00
Zender
Eén
Genre
Wielrennen op de weg.
Twitter hashtag
#WPC
Deel-url
gids.tv/9691732

Rechtstreeks verslag van deze tweedaagse wielerwedstrijd. 'Rit 1: Antwerpen - Rotterdam (165 km).'

Een voorbeschouwing op de World Ports Classic door Wielerflits.nl:

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus staat tussen Antwerpen en Rotterdam (en omgekeerd) voor de tweede keer de World Ports Classic (2.1.) op het programma. Renners die de bergen van de Vuelta niet goed verteren, krijgen de kans zich te bewijzen op de open vlakten tussen België en Nederland. Wie volgt Tom Boonen op de erelijst van de tweedaagse op? WielerFlits blikt uitgebreid vooruit.

Het concept van de World Ports Classic ontstond na de Tourstart in 2010 te Rotterdam. Het bestuur van de havenstad benaderde Tourorganisatie ASO, in de hoop zo jaarlijks een wielerevenement te kunnen organiseren. ASO had oorspronkelijk de intentie om een eendagskoers tussen Rotterdam en het Vlaamse Antwerpen te organiseren. Uiteindelijk werd echter toch voor een tweedaagse gekozen.

Aangezien de World Ports Classic vorig jaar slechts aan haar eerste editie toe was, kan de Belgisch-Nederlandse tweedaagse geen uitgebreide erelijst voorleggen. Tom Boonen is tot nog toe de enige naam op de lijst, en hij kreeg de zege niet cadeau. In de openingsetappe van de Ports Classic van 2012 moest hij in een langgerekte spurt kampen tegen André Greipel, maar haalde hij wel de bovenhand.

In etappe twee moest Boonen zich in een nieuwe massasprint tevreden stellen met de derde plaats, na Theo Bos en wederom André Greipel. De Belgische veteraan sprokkelde gedurende de twee ritten de meeste bonificatie seconden, en nam daardoor ook de eindzege in de eerste World Ports Classic. Greipel legde opnieuw beslag op de tweede plaats, voor de Noorse krachtpatser Alexander Kristoff.


Ten opzichte van vorig jaar kent het parcours een opvallende wijziging. In 2012 verliep de eerste rit van Rotterdam naar Antwerpen en de tweede van Antwerpen naar Rotterdam. Dit werd ditmaal om praktische redenen omgedraaid. Tussen de steden, waarin respectievelijk de eerste en tweede grootste havens van Europa gelegen zijn, is wederom een voornamelijk vlak parcours uitgetekend.

Vrijdag 30 augustus: Etappe 1: Antwerpen – Rotterdam (165 km)

Het Museum aan de Stroom is, net als vorig jaar, het decor voor de in Antwerpen startende etappe van de World Ports Classic. Indien de goede vlucht niet meteen vertrekt, kan het peloton na slechts 15,5 kilometer sprinten om respectievelijk drie, twee en één bonificatieseconden aan de tussenspurt. Daarna trekt de groep richting Nederland, waar enkele kasseistroken in de route zijn opgenomen.

De eerste van vier kasseistroken is Baarle-Nasseu. Hierna volgen respectievelijk de Galder, Langeweg en Zevenbergseweg in de omgeving van Breda. De editie van vorig jaar leert ons dat het peloton, toen onder leiding van Ronde van Vlaanderen-winnaar Tom Boonen, gemakkelijk in enkele waaiers breekt op deze stroken. Toch blijft de kans op een massasprint in de straten van Rotterdam zeer groot.


Zaterdag 31 augustus: Etappe 2: Rotterdam – Antwerpen (191 km)

In de tweede etappe is de kans op waaiervorming groter, zo bleek ook in de eerste editie van de World Ports Classic. Meteen na de start wordt het peloton richting de open vlakten van Zeeland gestuurd, waar de wind vrij spel heeft. Ter hoogte van Brouwersdam, na 74 kilometer koers, is de eerste tussenspurt van de dag te vinden. Of deze naar de vluchters gaat is maar zeer de vraag.

Vanaf de renners België weer binnenrijden, vinden ze meer beschutting. Hier kunnen eventuele breuken in het peloton gedicht worden, en achtergebleven topsprinters naar voren geloodst worden. Op dertig kilometer van het einde is de tweede tussensprint te vinden. In Antwerpen ligt de finish niet zoals vorig jaar op de brede Beukenlaan, maar in het centrum, ter hoogte van de Paardenmarkt.


Na zijn vier ritzeges in de Tour de France, is Marcel Kittel op papier de snelste renner aan de start. De Duitse krachtpatser gaf de voorbije weken echter geen blijk van een goede vorm, en moest door een verkoudheid zelfs forfait geven voor de Vattenfall Cyclassics. Indien hij zijn snelle benen niet terug vindt, heeft Argos-Shimano met Tom Veelers en Jonas Alhstrand nog rappe mannen achter de hand.

André Greipel daarentegen liet de voorbije weken zien dat het met zijn vormpeil goed zit. Na een geslaagde Tour de France, trok hij naar de Eneco Tour. Ook daar gingde Duitser met een ritzege naar huis. In Hamburg moest hij nipt John Degenkolb laten voorgaan, en is hij dus op zoek naar revanche. Greipel krijgt in de World Ports Classic met Marcel Sieberg en Kenny Dehaes alvast voldoende steun.

Na zijn terugkeer in het peloton in de Eneco Tour, besloot Alessandro Petacchi de rol van sprintloods voor Mark Cavendish op zich te nemen. In de Belgisch-Nederlandse rittenkoers was de Brit er niet bij, en kon Petacchi – met succes – voor eigen rekening spurten. Aangezien Omega Pharma-Quickstep Cavendish ook voor de World Ports Classic thuis liet, kan Petacchi zijn kans in Antwerpen grijpen.

Vacansoleil-DCM heeft meerdere kandidaten op de rit- en eindzege in haar selectie opgenomen. Pim Ligthart, Kris Boeckmans en Kenny van Hummel zijn allemaal bekwaam om mee te doen voor de ereplaatsen in de massasprints, toch is laatstgenoemde de aangewezen man. De 30-jarige renner greep recent in de Arctic Race nog zijn eerste seizoenszege, en onderstreepte daarmee zijn goede vorm.

Garmin-Sharp zakt naar de lage landen af met Australiër Steele Von Hoff als spurtkopman. Ondanks de prille geschiedenis van de race, heeft de jonge Von Hoff een zeer goede band met de World Ports Classic. Als stagiair ging hij immers met de zesde plaats in het eindklassement, en een tweede plek in de strijd om de jongerentrui aan de haal. Kan de Australiër zijn prestatie evenaren of verbeteren?

De overige WorldTour-ploegen aan de start zijn Belkin, Saxo-Tinkoff en Katusha. Bij Belkin is Mark Renshaw de sprinter van dienst. De Australiër zegevierde recent nog in de Eneco Tour. Katusha heeft met Rudiger Selig (winnaar Volta Limburg Classic) en Alexey Tsatevich (winnaar Le Samyn) betere troeven in huis, terwijl Saxo-Tinkoff aan de start verschijnt met Takashi Miyazawa en Jonathan Cantwell als spurters.

Op ProContinentaal niveau moet worden uitgekeken naar Danilo Napolitano, die meer dan vijf jaar geleden nog een Giro-etappe op zijn naam schreef, en Antwerpenaar Michael Van Staeyen. Beide renners behaalden dit jaar al vroeg een overwinning in respectievelijk de Driedaagse van West-Vlaanderen en de Ster van Bessèges. Zij mogen in de World Ports Classic hopen op een mooie ereplaats.

Sporza: World Ports Classic op tv

.