Bekijk de uitzending van Sporza: Scheldeprijs terug

Wo 3 april 2013 | 14:55 Sporza: Scheldeprijs

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Sporza: Scheldeprijs gemist? Bekijk hier naar Sporza: Scheldeprijs gemist.

Sporza: Scheldeprijs

Datum
Wo 3 april 2013
Tijd
14:55 tot 17:35
Zender
Eén
Genre
Wielrennen op de weg
Twitter hashtag
#Scheldeprijs
Deel-url
gids.tv/8969910

Verslag van deze wielerwedstrijd.

Een voorbeschouwing door www.wielerflits.nl:

De Ronde van Vlaanderen is net gepasseerd, toch staat woensdag in België de volgende klassieker al op het programma. Na de heuvels van Vlaanderens Mooiste, haspelt het peloton nu de vlakke wegen rond Antwerpen af tijdens de Scheldeprijs. Zowel spurters als renners die zich voorbereiden op Parijs-Roubaix zijn welkom in Schoten. Het sprintersfestijn werd vorig jaar gewonnen door Marcel Kittel. Is de Duitser in staat om zichzelf woensdag op te volgen? WielerFlits blikt vooruit.

Op de erelijst van deze sprintersklassieker kan de snelste man op twee wielen, Mark Cavendish, niet ontbreken. Cavendish won maar liefst drie keer op de Churchilllaan in Schoten, en is daarmee mede-recordhouder met ex-Belgisch kampioen Piet Oellibrandt. De Brit kan dit jaar alleen recordhouder worden als hij voor de vierde keer als eerste over de eindstreep komt. Andere meervoudige winnaars zijn Mario Cipollini en Tom Boonen. De Italiaan en de Belg mochten elk twee keer zegevieren.

Vorig jaar kende de Scheldeprijs het traditionele koersverloop. Een klein vluchtersgroepje kreeg een beperkte voorsprong, en werd vervolgens op tijd bij de kraag gevat door de spurtersploegen. Intussen barstte boven Schoten een onweer los, en moesten de renners op een gevaarlijk gladde Churchilllaan sprinten om de overwinning. Met slechts enkele centimeters verschil klopte Marcel Kittel de Amerikaan Tyler Farrar en Nederlander Theo Bos. Het was Kittel's eerste klassieke zege.


Het parcours van de Scheldeprijs veranderde niet tegenover de vorige jaren. De start wordt in Antwerpen gegeven, vlak voor het Museum Aan de Stroom. Hier werd eind augustus ook de tweede rit van de World Ports Classic op gang geschoten, en dus is de locatie vele renners al bekend. Vervolgens wordt een grote lus afgewerkt. Aan de grens met Nederland draaien de renners terug richting Schoten, waar drie lokale rondes over 16,4 kilometer door Schoten en Wijnegem worden verreden.

In die lokale rondes is op de 1700 meter lange kasseistrook van de Broekstraat na, geen enkele noemenswaardige hindernis te vinden. De renners rijden immers over lange, brede, goed geasfalteerde wegen. De finish ligt - zoals eerder gezegd - op de Churchilllaan. Deze weg is breed, en meer dan een kilometer lang. Op 300 meter van de finish ligt nog een flauwe bocht, waar menig renner door een asverschuiving al het asfalt kuste. Sinds dat deel heraangelegd is, zijn er geen problemen meer.

-Favorieten:

Mark Cavendish is de snelste sprinter van de laatste jaren, dus moét hij op het biljartvlak parcours zijn mannetje kunnen staan. De Brit heeft terreinkennis, want hij was al drie maal de beste in Schoten. Het zegerecord breken is ongetwijfeld een grote motivatie voor Cav', die recent zijn goede vorm bewees door de tweede rit in de Driedaagse van De Panne op zijn conto bij te schrijven. Cavendish krijgt in de Scheldeprijs onder meer de hulp van ex-topsprinter Gert Steegmans.

Cavendish zal de zege niet cadeau krijgen. Ook Marcel Kittel heeft zijn zinnen gezet op de semiklassieker. Kittel kwam recent in de Driedaagse van De Panne-Koksijde echter niet goed voor de dag. De Duitser kwam in de Driedaagse niet eens aan sprinten toe, maar meldde dat dit te wijten viel aan ziekte. Indien Kittel toch te ziek blijkt, heeft Argos-Shimano nog een tweede ijzer in het vuur. Tom Veelers heeft net als Kittel snelle benen, en kan woensdag als schaduwkopman fungeren.

De Amerikaan Tyler Farrar kreeg vorig jaar te maken met een rotjaar, waarin hij slechts twee maal zijn handen in de lucht mocht steken. Ondanks alles werd Farrar tweede in de Scheldeprijs. Dit jaar verkeert de renner - die woonachtig te Gent is - in betere vorm. Of dat ook in een beter resultaat omgezet kan worden, zal snel blijken. Ook Lotto-Belisol renner Kenny Dehaes is sinds lang weer aan winnen toe. In afwezigheid van Greipel mag de Belg in de Scheldeprijs zijn eigen kans gaan.

Arnaud Démare kon nog niet winnen dit jaar, maar was er in de zware openingsetappe in de Driedaagse van De Panne erg dicht bij. De Fransman stootte echter op een beresterke Peter Sagan. Démare is katterap, en maakt een grote kans om na de Vattenfall Cyclassics zijn tweede klassieker binnen te halen. De FDJ-renner zal tijdens de vermoedelijke eindsprint - net als de andere favorieten - wel moeten opletten voor Gerald Ciolek, die na zijn winst in Milaan-San Remo op een roze wolk leeft.

Nederlandse ploegen Blanco Pro Cycling en Vacansoleil-DCM hebben elk meerdere ijzers in het vuur. Blanco zal vermoedelijk alles op Theo Bos zetten, maar heeft ook Graeme Brown en Mark Renshaw tot haar beschikking. Vacansoleil-DCM heeft nog meer snelle mannen in de selectie opgenomen. Kenny van Hummel, Barry Markus, Boy van Poppel en Kris Boeckmans kunnen immers allemaal uitgespeeld worden door de Nederlandse formatie. De topfavorieten kloppen wordt echter lastig.

Giacomo Nizzolo bewees zijn hoge sprintsnelheid vorig jaar aan het grote publiek door succesvol te zijn in de Eneco Tour en de Tour de Wallonie. In de Scheldeprijs krijgt de Radioshack-renner steun van niemand minder dan Fabian Cancellara, die zich op Parijs-Roubaix komt voorbereiden. Nizzolo is niet de enige Italiaan die op een hoge klassering mikt, het Astana-blok heeft met Andrea Guardini en Jacopo Guarnieri twee andere potentiële podiumkandidaten uit de laars in haar selectie.

De thuisrijder van dienst in Schoten is Michael van Staeyen. De kleine Schotenaar won dit jaar al in de Ster van Besseges, en is de meest gemotiveerde renner van het gehele peloton voor deze wedstrijd. Winnen wordt echter lastig, het rijtje sprinters is immers nog niet af. Alexander Kristoff was top in de Driedaagse De Panne en is daarom een te duchten kanshebber, en Yauheni Hutarovich mag bij een spurt nooit vergeten worden, al is hij in eerste jaar bij AG2R nog op zoek naar een zege.

Sporza: Scheldeprijs op tv

.