Bekijk de uitzending van Sporza: Ronde van Spanje terug

Di 26 augustus 2014 | 16:00 Sporza: Ronde van Spanje

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Sporza: Ronde van Spanje gemist? Bekijk hier naar Sporza: Ronde van Spanje gemist.

Sporza: Ronde van Spanje

Datum
Di 26 augustus 2014
Tijd
16:00 tot 18:00
Zender
Eén
Genre
Wielrennen op de weg
Jaar
2014
Twitter hashtag
#vuelta
Deel-url
gids.tv/11776589

Commentaar: Michel Wuyts en José De Cauwer. Wielerflits.nl blikt vooruit:

Op dinsdag wacht het peloton opnieuw een rit door Andalusië. Onderweg liggen er de nodige hindernissen die een massasprint bemoeilijken. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Op de vierde dag trekt de Vuelta verder het binnenland in. De start van de 164,7 kilometer lange etappe is in Mairena Del Alcor, iets ten oosten van Sevilla. Vanuit daar gaat het in een etappe met ongeveer 1400 hoogtemeters in noordoostelijke richting naar Córdoba, dat bekend staat als de warmste stad van Europa. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De organisatie classificeert deze rit als een etappe door het middengebergte. De eerste honderd kilometer door Andalusië zijn relatief vlak, maar het zwaartepunt ligt in het tweede gedeelte. Na 106 kilometer begint de beklimming van de 4,6 kilometer lange Alto de San Jeronimo (3e categorie, gemiddeld 4,6%). Hierna volgt met de Alto del Catorce por ciento (letterlijk: de klim van veertien procent). Deze beklimming van tweede categorie is acht kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7%. De top ligt op 26 kilometer van het einde.

De twee beklimmingen zijn lastig genoeg om het peloton te verbrokkelen en een massasprint te voorkomen. Het is realistischer dat een vluchtersgroepje overleeft of dat er met een compact peloton gesprint wordt om de dagzege. Gezien de afstand van de top tot de finish is het tweede scenario het meest waarschijnlijk.

In de finale gaan de renners tot tweemaal toe over de rivier Guadalquivir. De aankomst in het centrum van Córdoba ligt na een rechte lijn van vijfhonderd meter. De slotkilometer is licht oplopend.


Een renner die in Córdoba wil meespelen voor de dagzege, zal bergop zijn mannetje moeten staan. De laatste zestig kilometer van deze etappe zijn in het nadeel van de pure sprinters, waardoor met name de rappe renners met inhoud in aanmerking komen voor dagsucces. De etappes naar San Fernando en Arcos de la Frontera hebben in ieder geval al een aardige indicatie gegeven van de vorm van de renners.

Nacer Bouhanni heeft zijn eerste zege deze Vuelta al op zak. Zondag won hij tijdens de rit naar San Fernando met overmacht de massasprint. In de etappe naar Arcos de la Frontera eindigde Bouhanni bij de eerste tien, wat bewijst dat op lastig terrein de Fransman niet snel af zal haken. Dat maakt het lastig om hem te kloppen.

Klassementsleider Michael Matthews kan rekenen op het vertrouwen van zijn ploeg Orica-GreenEDGE. Om zijn trui te behouden zullen de Australiërs het peloton compact willen houden. De beklimmingen moet Matthews moeiteloos kunnen overleven, maar de vlakke finish spreekt niet in zijn voordeel. Ook John Degenkolb mag tot de kanshebbers voor dagsucces gerekend worden. De Duitser kan wel een heuveltje verteren en heeft de etappe naar Córdoba ongetwijfeld in zijn rondeboek aangekruist.

Peter Sagan is deze Vuelta nog niet in goede doen. De veelzijdige Slowaak is op zijn best op lastige terreinen en de hindernissen in het tweede gedeelte moeten geen probleem zijn. Normaal gesproken is hij hier favoriet, maar zijn optreden tot dusver biedt weinig vertrouwen. Met Oscar Gatto heeft Cannondale een tweede optie achter de hand. Daniel Martin en Philippe Gilbert zijn twee andere renners die de aanloop moeten kunnen overleven, maar de finale is voor hen wellicht niet lastig genoeg.

Het wordt afwachten hoe de pure sprinters de beklimmingen verteren. Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka) zou als oud-winnaar van Milaan-San Remo over genoeg inhoud moeten beschikken, maar ook bij de Duitser is het af te wachten hoe hij de beklimmingen overleeft. Zijn ploeggenoot Kristian Sbaragli deed het in de rit naar Arcos de la Frontera beter en moest slechts 19 tellen toegeven op winnaar Matthews. Ook renners als Lloyd Mondory, Jasper Stuyven en Jens Debusschere eindigden binnen een minuut, terwijl Yauheni Hutarovich drie seconden meer nodig had.

De talentvolle Belg Stuyven is een andere renner om rekening mee te houden. De jongeling van Trek Factory Racing mengde zich zondag in de sprint en is ondanks zijn leeftijd een renner met inhoud. Zijn landgenoot Tom Boonen blijft een renner om rekening mee te houden en laat deze Vuelta zien dat hij allerminst al afgeschreven mag worden. Dat Moreno Hofland een heuvel over kan bewees hij dit jaar met overwinningen in de Hel van het Mergelland en de Ronde van Utah. In de Vuelta leert hij dat de tegenstand van een hoger niveau is. Net als concurrenten Roberto Ferrari en Fernando Lasca had hij het moeilijk. Kunnen zij zich woensdag revancheren?

Sporza: Ronde van Spanje op tv

.