Bekijk de uitzending van Sporza: Ronde van Italië terug

Za 4 mei 2013 | 14:15 Sporza: Ronde van Italië

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Sporza: Ronde van Italië gemist? Bekijk hier naar Sporza: Ronde van Italië gemist.

Sporza: Ronde van Italië

Datum
Za 4 mei 2013
Tijd
14:15 tot 17:30
Zender
Eén
Genre
Wielrennen op de weg
Deel-url
gids.tv/9101370

Sportza doet iedere dag rechtstreeks verslag van de 96ste Ronde van Italië. Vanmiddag rit 1: Napoli - Napoli (156 km)

Een voorbeschouwing op de Giro van nos.nl:

'Wiggins en de strijd om het roze'

Op 8 mei 2010, in Amsterdam, proefde Bradley Wiggins al eens aan het roze. "Het is zo'n eer om die trui te dragen." Vanaf zaterdag wil de Brit meer.

"De Giro is heel bijzonder. Om daarin de leiderstrui te dragen... Je treedt in de voetsporen van de allergrootsten. Kampioenen die ik als kind zag, mensen als Bugno en Pantani. Een hele eer."

Wiggins was destijds in de proloog door Amsterdam vijf seconden sneller dan Cadel Evans. Vincenzo Nibali was tien tellen langzamer.


Hij zou zijn vijfde Giro uiteindelijk besluiten als veertigste in het eindklassement. In een jaar waarin hij nog niet tot de betere klimmers van het peloton behoorde.

Drie jaar later keert hij terug in het roze spektakel en liggen de verhoudingen anders, zo verzekert hij. "Er wordt veel geklommen in deze Giro, dus heb ik daar nog meer op getraind. Dat is ook het grootste verschil geweest ten opzichte van mijn voorbereiding op de Tour van vorig jaar; ik heb nu constant getraind om bergop beter te zijn op de echt steile gedeelten."


Het was een smetje op een verder vlekkeloos optreden van de Sky-ploeg in de Tour; 'het handje' van ploegmaat Chris Froome, die kopman Wiggins bergop sommeerde bij hem in het wiel te gaan zitten. Maar Wiggins kon niet harder.

Het was ook de eerste aanleiding voor een nog niet afgeronde discussie tussen de twee over het kopmanschap voor de Tour van 2013. Froome claimde die status al in januari, maar 'Wiggo', die op zijn beurt al vroeg had aangegeven voor de Giro te gaan, sprak dat onlangs tegen.

"Ik geloof meer dan ooit dat ik dit jaar de Giro en de Tour kan winnen", aldus Wiggins in de Daily Mail. Hij gelooft niet dat het tot een conflictsituatie zal komen. "We willen allebei de Tour winnen. Ik kan me voorstellen dat Dave (manager Brailsford, red.) in Corsica een beslissing moet nemen. Dat hij dan zegt: 'We gaan voor jou Chris.' Of: 'We gaan voor jou Bradley.' Of dat hij het de eerste week aankijkt en voor ons beiden gaat."


Ondertussen is de Giro in geen geval slechts een voorbereiding voor Wiggins. Het is een koers waarvan hij al droomt sinds hij een kleine jongen in Soho was. Na zijn baantje in de keuken van een restaurant op zaterdag, haastte hij zich naar de dichtstbijzijnde kiosk. "Je moest echt zoeken naar de Giro. Ik vond 'm in de Gazzetta. Pagina's vol met alle gebeurtenissen. Ik keek naar de foto's en zag de uitslagen. Elke foto van een bergetappe had een witte achtergrond. Foto's die ik had van Miguel Indurain hadden altijd een witte achtergrond."

Wil hij zijn droom laten uitkomen, dan moet hij afrekenen met Vincenzo Nibali.


De Italiaan is in topvorm dit jaar getuige zijn eindzeges in de Tirreno en de Ronde van Trentino (waarin Wiggins vijfde werd). En hij heeft van de Giro zijn hoofddoel gemaakt. Bovendien stond hij in drie jaar tijd al vier keer op het podium van een grote ronde: derde in de Giro (2010), eerste in de Vuelta (2010), tweede in de Giro (2011) en derde in de Tour (2012).

Toch legt hij de druk bij de Brit. "Als Wiggins hetzelfde niveau haalt als in Frankrijk vorig jaar, dan is hij de favoriet voor de eindzege."

Zichzelf uitvlakken doet hij echter niet. "Maar het is wel zo dat de Italiaanse bergen een stuk zwaarder zijn en ik vind mezelf zeker geen mindere klimmer dan Wiggins. De tijdrit over 55 kilometer is in zijn voordeel. Om hem te kunnen verslaan, zullen we moeten improviseren, tactisch sterk opereren en vooral agressief koersen", stelde de Italiaan tegen het blad ProCycling.

Wiggins zegt op zijn beurt over Nibali: "Hij is de te kloppen man voor mij".


Er staan vandaag zeventien Nederlanders aan het vertrek in Napels. Dat is een record. Robert Gesink gaat als kopman van Blanco, dat nog altijd geen hoofdsponsor heeft voor 2014, voor een ereplaats. "Ik hoop op een podiumplaats."

Wilco Kelderman, die onlangs knap vijfde werd in de WorldTour-koers in Romandië, is een kandidaat voor het jongerenklassement. Maar het is de vraag of de 22-jarige Nederlander bij zijn debuut de finish haalt op 26 mei in Brescia.

Sporza: Ronde van Italië op tv

Amsterdam italië wielrennen nederlander discussie wilco kelderman chris froome restaurant finish ronde van italië robert gesink napels bradley wiggins vincenzo nibali record cadel evans bradley afrekenen vuelta keuken napoli giro debuut status kandidaat brescia besluiten droom wiel podium koers klimmers gesink harder vertrek froome optreden nibali wiggins proloog daily mail kelderman.