Bekijk de uitzending van Sporza: Ronde van Frankrijk terug

Za 6 juli 2013 | 14:10 Sporza: Ronde van Frankrijk

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Sporza: Ronde van Frankrijk gemist? Bekijk hier naar Sporza: Ronde van Frankrijk gemist.

Sporza: Ronde van Frankrijk

Datum
Za 6 juli 2013
Tijd
14:10 tot 17:15
Zender
Eén
Genre
Wielrennen op de weg
Twitter hashtag
#TDF
Deel-url
gids.tv/9402123

Verslag van de 100ste Ronde van Frankrijk. 'Rit 8: Castres - Ax 3 Domaines (194 km).' Interviews: Renaat Schotte.

Na zeven nerveuze en hectische dagen trekt het peloton dan eindelijk het hooggebergte in. Na een lange vlakke aanloop doemen de eerste twee echte cols op van deze editie van La Grande Boucle. Verwacht wordt dat de twee grote tourfavorieten, Chris Froome en Alberto Contador, elkaar vandaag voor het eerst serieus zullen bestoken onderweg naar de top van Ax 3 Domaines. Maar wat kunnen de Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde, en Neerlands hoop Bauke Mollema? WielerFlits.nl blikt vooruit.


In Castres zal de achtste etappe in gang worden geschoten. De eerste 120 kilometer zal voor de renners allesbehalve aanvoelen als een bergrit, want die gaan grotendeels over vlakke wegen.

Na deze lange aanloopfase zal de weg zoetjesaan meer bergop lopen, tot bij kilometerpaal 150.7 de Col de Pailhères definitief begint. Deze Pyreneeën reus is de laatste jaren een beproefd recept, en de top ligt net boven de 2000 meter. De klim telt een lengte van 15.3 kilometer, en met een gemiddeld stijgingspercentage van 8% is het meteen een van de lastigste beklimmingen van deze tour.

Als de renners de top hebben bereikt van de Pailhères, is er nog 29 kilometer af te leggen tot de streep. Na de top volgt een lange afdaling, waar de betere dalers de tegenstand onder druk kunnen zetten. De coureurs krijgen geen tijd om een moment van rust in te lassen, want na de lange afdaling moet er meteen weer geklommen worden.

De beklimming van Ax 3 Domaines (1e cat, 7.8 km, 8.2%). kent een steile eerste zes kilometer, waar het percentage niet onder de zeven procent komt. Hierna volgt een kilometer waar de benen iets meer respijt krijgen (5%), gevolgd door een laatste lastige passage met percentages tot 10%. De laatste duizend meter is nagenoeg vlak en dit kan belangrijk zijn bij een eventuele spurt om ritwinst.


Waar in de eerste week voornamelijk de sprinters aan hun trekken kwamen, zullen nu de klimmers hun kans mogen gaan. De eerste naam die opkomst als favoriet voor vandaag is die van Chris Froome. De Brit van Team Sky is de topfavoriet om deze honderdste editie van de Tour naar zijn hand te zetten, en zal voor de eerste maal willen laten zien deze status waard te zijn. Hij kan hierbij rekenen op luitenant Richie Porte, die zelf ook capabel genoeg is om te winnen.

Een andere favoriet om met de zege aan de haal te gaan is Alberto Contador. De beste ronderenner van de afgelopen jaren wordt gezien als voornaamste uitdager van Froome, en kan ook rekenen op een sterke ploeg met onder meer Roman Kreuziger en Michael Rogers in de gelederen. De Spanjaard maakte een sterke indruk in de ploegentijdrit, en zal gebrand zijn om zijn grote rivaal een eerste nederlaag te bezorgen.

Twee andere gevaarlijke concurrenten komen eveneens uit Spaanse hoek. Alejandro Valverde was de eerste week constant vooraan te vinden en maakt een erg attente indruk. Hij kan daarnaast rekenen op de steun van het Colombiaanse klimtalent Nairo Quintana, die al wel meerdere keren het wegdek heeft geraakt de afgelopen dagen, en Rui Costa.

Joaquim Rodriguez heeft ook een zeer sterke renner aan zijn zijde in de persoon van Daniel Moreno. De explosieve klimmer van Katusha kwam echter in de rit naar Montpeiller ten val en de vraag is of hij voldoende hersteld is van dit ongemak.

Na de grote vier komen een pak renners die ook ambitie mogen koesteren op de ritzege. Bauke Mollema liet in de Ronde van Zwitserland zien bergop meer dan zijn mannetje te staan en koerste de eerste week ook constant van voren. Thibaut Pinot won verleden jaar al op knappe wijze een bergrit en is in staat dit over te doen. Andrew Talansky is de eerste week ongeschonden doorgekomen, en zal met de blessure van Ryder Hesjedal wellicht de volledige ruimte krijgen van zijn ploeg. Hetzelfde zal gelden voor ploegmakker Daniel Martin, die in Luik-Bastenaken-Luik al liet zien de volledige wereldtop te kunnen kloppen. En wat kan good old Cadel Evans?

Pierre Rolland is de afgelopen dagen erg bedrijvig geweest in het veroveren van de bergtrui. Kan hij zich nu inhouden tot de slotklim? Andy Schleck koerst erg attent de afgelopen dagen, maar heeft hij al het niveau om met de beste klimmers te wedijveren? Ten slotte is het ook nog uitkijken naar Igor Anton, Tejay van Garderen, Michal Kwiatkowski, Ryder Hesjedal, Daniel Navarro en landgenoot Wouter Poels. En hoe lang kan de leider in de koers, Daryl Impey, aanhaken?

Sporza: Ronde van Frankrijk op tv

Frankrijk wielrennen bauke mollema roman kreuziger alejandro valverde rekenen daniel moreno luik-bastenaken-luik daniel martin ruimte chris froome sprinters favoriet zwitserland blessure ryder hesjedal pyreneeën ronde van zwitserland rui costa wouter tejay van garderen renners wereldtop ronde van frankrijk voldoende alberto contador ploegentijdrit pierre rolland wegdek daryl impey nairo quintana andy schleck richie porte roman team sky bauke mollema igor anton afdaling opkomst status quintana michael rogers andrew talansky bezorgen daniel navarro neerlands hoop beklimming michal kwiatkowski passage hoek etappe alberto koers klimmers bergrit michal richie 2000 froome moreno schotte garderen contador kwiatkowski pinot steun poels valverde porte thibaut pinot nederlaag team impey.