Bekijk de uitzending van Sporza: Parijs - Nice terug

Zo 3 maart 2013 | 15:25 Sporza: Parijs - Nice

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Sporza: Parijs - Nice gemist? Bekijk hier naar Sporza: Parijs - Nice gemist.

Sporza: Parijs - Nice

Datum
Zo 3 maart 2013
Tijd
15:25 tot 17:00
Zender
Eén
Genre
Wielrennen op de weg
Twitter hashtag
#ParijsNice
Deel-url
gids.tv/8837828

Rechtstreeks verslag. 'Proloog: Houilles - Houilles (2,9 km).'

Vanmiddag start met Parijs-Nice de eerste echt prestigieuze rittenkoers van het seizoen. De Franse wedstrijd met de prachtige bijnaam ‘Koers naar de Zon' heeft een rijke historie en is voor elke renner een parel op de erelijst. WielerFlits.nl blikt vooruit.

Parijs-Nice werd voor het eerst verreden in 1933. De etappewedstrijd is in 2013 toe aan zijn éénenzeventigste editie. Jarenlang werd de wedstrijd georganiseerd door de familie Leulliot, maar sinds 2002 heeft Tour-organisator ASO de touwtjes in handen. Parijs-Nice maakt sinds 2005 deel uit van de UCI ProTour en behoort vanaf 2011 tot de World Tour.

De Ier Sean Kelly won de wedstrijd tussen 1982 en 1988 zeven keer op rij en is daarmee recordhouder. Zes maal wist er een Nederlander de eindzege te veroveren. Naast drie keer Joop Zoetemelk (1974 , 1975 en 1979) staan ook Jan Janssen (1964), Gerrie Knetemann (1978) en Michael Boogerd (1999) op de erelijst.


Vorig jaar begon in Parijs-Nice de dominantie van Sky-kopman Bradley Wiggins op rondegebied. De Brit, die dit jaar verstek laat gaan voor ‘De Koers naar de Zon', stond na zeven ritten op het hoogste treedje van het podium en won later in het seizoen ook nog eens de Ronde van Romandië, de Dauphiné en de Tour de France. Gemakkelijk ging het hem in Parijs-Nice echter niet af, want de Nederlander Lieuwe Westra verkeerde in de vorm van zijn leven, won een rit en miste de eindzege slechts op acht seconden. Voor Westra's werkgever Vacansoleil-DCM was het sowieso een bijzonder succesvolle ronde. Naast de Fries zorgden namelijk ook Thomas De Gendt en Gustav Larsson voor etappeoverwinningen.


De 71ste editie van Parijs-Nice start dit jaar op zondag 3 maart in Houilles, een plaatsje onder de rook van Parijs. Acht dagen en 1174 kilometer later ligt de finish getrokken bovenop de befaamde Col d'Éze. In de tussentijd trekken de renners onder meer door het Centraal Massief en de zuidelijke Alpen.


Parijs-Nice gaat dit jaar zoals gebruikelijk van start met een korte proloog in de buurt van Parijs. Het bijna drie kilometer lange rondje door de straten van Houilles kent in de eerste helft enkele venijnige bochten, en lijkt ideaal voor de echte proloogspecialisten. Voor de klassementsmannen zal het vooral zaak zijn om de verschillen beperkt te houden.


De 71ste editie van Parijs-Nice gaat dit jaar van start met een aanzienlijke kans op Nederlands succes. Zo neemt Blanco Pro Cycling Robert Gesink mee als kopman. De klimmer uit de Achterhoek was in 2008 al heel dicht bij de eindzege in de Franse ronde, en keert nu na vier jaar afwezigheid terug om revanche te nemen. In de Spaanse voorbereidingskoersen liet Gesink alvast zien dat er met het vormpeil weinig mis is. De koninginnenrit naar Montagne de Lure is het punt waar ‘De Condor' het verschil moet maken, maar op een goede dag kan hij ook in de tijdrit met de beste mee. Met zijn jonge landgenoot Wilco Kelderman aan zijn zijde lijkt hij dan ook klaar om zijn eerste WorldTour-rittenkoers te winnen.

De andere Nederlandse kanshebber luistert naar de naam Lieuwe Westra. Vorig jaar verbaasde de Fries van Vacansoleil-DCM vriend en vijand door de koninginnenrit naar Mende te winnen en bovendien de tweede plaats in het eindklassement op te eisen. Nu telt voor Westra, die met name in de afsluitende tijdrit zijn winst moet kunnen pakken, louter nog de eindzege. In de Ronde van de Algarve kwam hij met een derde stek al sterk voor de dag. Naast Westra beschikt Vacansoleil ook nog over Thomas De Gendt. De Belgische rasaanvaller heeft een voorliefde voor Parijs-Nice en won er al twee ritten. In het eindklassement wist de nummer drie uit de afgelopen Giro d'Italia nog geen rol te spelen, maar de capaciteiten heeft hij daar zeker voor. Samen met Westra moet hij in staat zijn een sterk blok te vormen op jacht naar de eerste seizoenszege voor zijn Nederlandse werkgever.

De grootste concurrentie voor de twee Nederlandse favorieten komt uit de Angelsaksische hoek, met de 24-jarige Tejay Van Garderen als belangrijkste naam. De Amerikaanse youngstar van BMC brak vorig jaar definitief door met een vijfde plaats in de Tour de France, en vindt met zijn goede klimmersbenen en uitstekende tijdrit een parcours dat op zijn lijf geschreven lijkt te zijn. Datzelfde geldt, zij het in wat mindere mate, voor zijn land- en leeftijdgenoot Andrew Talansky. Waar Van Garderen echter al een tweede plaats in de Ronde van San Luis binnen sleepte, heeft de kopman van Garmin-Sharp zich nog maar weinig laten zien. Richie Porte, bij afwezigheid van titelverdediger Wiggins de vooruitgeschoven man bij Sky, rijdt eveneens nog niet de pannen van het dak in 2013, maar ook hij is een goede klimmer die over een sterke tijdrit beschikt, en dus gemaakt voor een ronde als Parijs-Nice.

Het Spaanse Movistar Team speelt bij de absentie van Alejandro Valverde de Portugees Rui Costa uit als kopman. De winnaar van de Ronde van Zwitserland was dit jaar al goed op dreef op Mallorca en in de Algarve, en is zo een niet te onderschatten outsider voor de eindzege. Bij het Russische Katusha moeten Denis Menchov en Simon Spilak, de nummer vier van de afgelopen editie, de goede lijn doortrekken, terwijl de Scandinaviërs Jakob Fuglsang en Thomas Löfkvist bij respectievelijk Astana en IAM de kar trekken. Tot slot zijn er nog een hoop Fransen die in de schaduw loeren op een goed resultaat, zoals de ervaren Jean Christophe Péraud (AG2R) en Sylvain Chavanel (OPQS), die altijd goed is in Parijs-Nice, en de talentvolle Arnold Jeanneson (FDJ) en Jérôme Coppel (Cofidis). Bij het Luxemburgse RadioShack rijdt overigens de enige oud-winnaar die aan de start staat, namelijk de Duitser Andreas Klöden, die dertien jaar geleden gehuldigd werd als eindlaureaat.


Parijs-Nice is nooit een wedstrijd geweest voor de snelle mannen van het peloton. Het merendeel van de wereldtop op sprintgebied kiest dan ook voor de Italiaanse tegenhanger Tirreno-Adriatico. Toch staan er wel enkele sprinters aan de start van de ‘Koers naar de Zon', zoals Tom Boonen, Marcel Kittel, Mark Renshaw, Nacer Bouhanni, Elia Viviani, Michael Matthews en Leigh Howard. Daarnaast zullen klassiekerspecialisten als wereldkampioen Philippe Gilbert, Simon Gerrans, Thomas Voeckler en de in uitstekende vorm verkerende Fransen Tony Gallopin en Jonathan Hivert hun vorm willen testen en op zoek gaan naar ritoverwinningen.

Sporza: Parijs - Nice op tv

.