Bekijk de uitzending van Sophie in de Mentale Kreukels terug

Di 18 september 2018 | 20:25 Sophie in de Mentale Kreukels

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Sophie in de Mentale Kreukels gemist? Bekijk hier naar Sophie in de Mentale Kreukels gemist.

Sophie in de Mentale Kreukels

Datum
Di 18 september 2018
Tijd
20:25 tot 21:15
Zender
NPO 3
Genre
Reportage
Jaar
2018
Presentatie
Sophie Hilbrand
Twitter hashtag
#SIDMK
Deel-url
gids.tv/20955691

Het lijkt inmiddels een epidemie in Nederland, de burn-out. Hoe komt het toch dat dit fenomeen steeds vaker voorkomt in ons land? Werken we steeds harder? Zorgt de huidige tijd voor te veel indrukken? Of krijgen simpelweg steeds meer psychische klachten tegenwoordig dit label?

In een nieuw seizoen van het programma Sophie in de Mentale Kreukels duikt Sophie Hilbrand opnieuw in hét onderwerp van deze tijd. Want sinds het eerste seizoen, waarin ze ook haar eigen burn-out onder de loep nam, zijn er nieuwe ontwikkelingen, onderzoeken en ook kritische geluiden aan het licht gekomen. Ze praat erover met collega’s en deskundigen en probeert de burn-out dit seizoen met een kritische blik in een breder perspectief te plaatsen. Sophie in de Mentale Kreukels is vanaf vanavond elke dinsdag om 20:30 uur te zien op NPO 3.

In iedere aflevering onderzoekt Sophie een aspect dat van invloed is op de geestelijke gezondheid van de mens. Zo hebben slaap, alcohol, hormonen en de moderne tijd volgens deskundigen een enorme impact. Met collega’s praat Sophie over hun ervaringen met stress en andere schommelingen in hun gemoedstoestand. Floortje Dessing vertelt over het effect van slaap, en vooral het gebrek daaraan, op haar leven.

Isa Hoes en Medina Schuurman doen een boekje open over de hormonale bijwerkingen van de overgang en hoe die klachten overeen kunnen komen met die van een burn-out. Mr. Probz vertelt hoe hij zijn hoofd koel houdt in een tijd waarin we zo veel móeten. En Maarten van Rossum geeft advies over hoe we volgens hem relaxter in het leven kunnen staan.

Ook vliegt Sophie naar het land van extremen, Japan. Hier komt ze oog in oog te staan met een torenhoge prestatiecultuur die ertoe leidt dat veel Japanners weinig tot niet slapen en letterlijk doodvallen van het harde werken. En Slaapyoga, uitgaan vóór het werk, terug naar de foetushouding en een zweethut induiken; om haar hoofd koel te houden, probeert Sophie het dit seizoen weer allemaal.

Sophie in de Mentale Kreukels op tv

Burn-out japan alcohol nederland advies gezondheid slapen uitgaan epidemie bevolking bijwerkingen tijdzone medina hoes lichaam deskundigen japanners extremen geluiden hormonen hoofd rossum isa hoes floortje dessing medina schuurman sophie hilbrand floortje reportage werken stress impact slaapproblemen seizoen nacht nieuw seizoen aflevering 1 seizoen 2 thuis geen tijd maarten.