Bekijk de uitzending van Sonic Highways terug

Zo 26 oktober 2014 | 21:35 Sonic Highways

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Sonic Highways gemist? Bekijk hier naar Sonic Highways gemist.

Sonic Highways

Datum
Zo 26 oktober 2014
Tijd
21:35 tot 22:35
Zender
Canvas
Genre
Muziekdocumentaire
Twitter hashtag
#sonichighways
Deel-url
gids.tv/12140656

Sonic Highways is een reeks muzikale documentaires van HBO waarin Dave Grohl van Foo Fighters op zoek gaat naar het muzikale erfgoed en de culturele context van de acht Amerikaanse steden waarin de band hun nieuwe, gelijknamige album hebben opgenomen.

Het gaat meer bepaald over Chicago, Austin, Nashville, Los Angeles, Seattle, New Orleans, Washington D.C. en New York. De reeks ging een week geleden in wereldpremière bij HBO en is bij OP12 te zien sinds maandag 20 oktober om 22.45 uur en op Canvas vanaf vanavond om 21.35 uur.

Dave Grohl besloot Sonic Highways te maken na het succes van zijn documentaire Sound City, over de gelijknamige studio in Los Angeles. Hij werd daarbij geïnspireerd door het feit dat Foo Fighters hun nieuwe album opnamen in acht verschillende steden, verspreid over heel de Verenigde Staten. 'Na Sound City realiseerde ik me dat de combinatie van muziek en documentaires goed werkt omdat de verhalen de songs achtergrond en diepgang geven, wat de emotionele connectie sterker maakt. Dus dacht ik: ik ga dat nog eens doen, maar in plaats van een studio binnen te wandelen en het verhaal ervan te vertellen, ga ik door Amerika reizen en dát verhaal te vertellen'.

Tegelijk volgt de reeks de totstandkoming van 'Sonic Highways', het achtste album van Foo Fighters. De afleveringen spelen zich af in de acht steden waar Foo Fighters de plaat opnamen. Dat gebeurde in studio’s als Electrical Audio in Chicago, Rancho de Luna in Californië en Inner Ear Studios in Washington DC. Elke aflevering bevat interviews met artiesten die in die studio’s hebben opgenomen, onder meer Ian MacKaye van Minor Threat en Fugazi, Paul Stanley van Kiss, Joe Walsh van The Eagles, Nancy Wilson van Heart, Rick Nielsen van Cheap Trick, Zac Brown en Gary Clark, Jr.

De band probeerde de vibe van de steden ook telkens te vangen in een nummer. 'Sonic Highways' is zo de soundtrack geworden van de specifieke culturele en muzikale geschiedenis van die acht steden, én van heel Amerika, van de blues tot hiphop en punk.

Sonic Highways op tv

.
Promo: Sonic Highways