Sibelius - Symfonie Nr. 3

Meest recente uitzending
Datum
Za 20 oktober 2018
Tijd
22:16 tot 23:13
Genre
Muziekprogramma
Deel-url
gids.tv/21212872

In 2013 werd de Finse dirigent Hannu Lintu chef-dirigent van het Fins Radio Symfonie Orkest. Lintu studeerde piano en cello aan de Sibelius Academy en het Turku conservatorium in het Zuidwesten van Zweden.

Hij begon met dirigeren en ook dit deed hij vooral aan de Sibelius Academy. Met het Fins Radio Symfonie Orkest gaf hij al in 2012 vele concerten en bleek een logische vervanger voor Sakari Oramo die in 2012 zijn contract, na vele jaren dienst als dirigent ?n concertmeester, liet aflopen.

Het orkest is gespecialiseerd in het uitvoeren van Finse muziek, maar voert ook de grote werken van onder andere Gustav Mahler en B?la Bart?k uit. De Finse componist Jean Sibelius is de favoriet van het orkest en de dirigent.

Samen met de Finse publieke omroep (Yle) besloten zij om alle zeven symfonie?n van Sibelius op te nemen en uit te zenden. Voorafgaand aan de symfonie ziet u een korte gesproken introductie over de desbetreffende symfonie, waarna de symfonie in zijn geheel te beluisteren is.

De Derde Symfonie uit 1907 van Sibelius werd zijn minst populaire van de zeven. Hij laat de grootse klanken voor wat ze zijn en kiest in deze symfonie voor een kleiner orkest met een ingetogener en helderder geluid.

Zoals vaak bij kleine orkesten domineren de strijkers en laten zij in alle delen steeds nieuw thematisch materiaal horen.

Meer op tv: Retourneren op tv , Morgen op tv en Grand Prix op tv