Sibelius ? Symfonie Nr. 2

Meest recente uitzending
Datum
Do 7 december 2017
Tijd
22:35 tot 23:50
Genre
Muziek
Deel-url
gids.tv/19244622

In 2013 werd de Finse dirigent Hannu Lintu chef-dirigent van het Fins Radio Symfonie Orkest. Lintu studeerde piano en cello aan de Sibelius Academy en het Turku conservatorium in het Zuidwesten van Zweden.

Hij begon met dirigeren en ook dit deed hij vooral aan de Sibelius Academy. Met het Fins Radio Symfonie Orkest gaf hij al in 2012 vele concerten en bleek een logische vervanger voor Sakari Oramo die in 2012 zijn contract, na vele jaren dienst als dirigent én concertmeester, liet aflopen.

Het orkest is gespecialiseerd in het uitvoeren van Finse muziek, maar voert ook de grote werken van onder andere Gustav Mahler en Béla Bartók uit. De Finse componist Jean Sibelius is de favoriet van het orkest en de dirigent.

Samen met de Finse publieke omroep (Yle) besloten zij om alle zeven symfonieën van Sibelius op te nemen en uit te zenden. Voorafgaand aan de symfonie ziet u een korte gesproken introductie over de desbetreffende symfonie, waarna de symfonie in zijn geheel te beluisteren is.

Sibelius componeerde zijn Tweede Symfonie tussen 1901 en 1902 en is een van de populairste uit de reeks. De symfonie markeert een overgang van de jeugdige naar de meer volwassen Sibelius.

Grote gedeelten van het werk ontstonden in Italië en de Russische invloed maakt hier plaats voor iets onbestemd zuidelijks: het hele werkt ademt meer warmte. Maar de duisternis is niet helemaal geweken en blijkt duidelijk in het tweede deel terwijl als de Russische invloeden terugkeren en de pittige, grote melodie nog even tot uiting komt als hoogtepunt van de finale.

Meer op tv: Cricket op tv , Manchester City op tv en Cultuur op tv