Sibelius – Symfonie Nr. 1

Eerstvolgende uitzending
Datum
Za 21 december 2019
Tijd
10:00 tot 11:18
Deel-url
gids.tv/23490463

In 2013 werd de Finse dirigent Hannu Lintu chef-dirigent van het Fins Radio Symfonie Orkest. Lintu studeerde piano en cello aan de Sibelius Academy en het Turku conservatorium in het Zuidwesten van Zweden.

Hij begon met dirigeren en ook dit deed hij vooral aan de Sibelius Academy. Met het Fins Radio Symfonie Orkest gaf hij al in 2012 vele concerten en bleek een logische vervanger voor Sakari Oramo die in 2012 zijn contract, na vele jaren dienst als dirigent én concertmeester, liet aflopen.

Het orkest is gespecialiseerd in het uitvoeren van Finse muziek, maar voert ook de grote werken van onder andere Gustav Mahler en Béla Bartók uit. De Finse componist Jean Sibelius is de favoriet van het orkest en de dirigent.

Samen met de Finse publieke omroep (Yle) besloten zij om alle zeven symfonieën van Sibelius op te nemen en uit te zenden. Voorafgaand aan de symfonie ziet u een korte gesproken introductie over de desbetreffende symfonie, waarna de symfonie in zijn geheel te beluisteren is.

Jean Sibelius voltooide zijn Eerste Symfonie in 1889. Met zijn Eerste Symfonie bestendigde Sibelius zijn goede reputatie in zijn vaderland. Finland had hem eerder al geëerd met een beperkte maar levenslange toelage, die deels was toegekend omdat hij werd gepasseerd als directeur van de muziekafdeling van de universiteit Helsinki.

Maar na zijn Eerste Symfonie verkreeg Sibelius ook bekendheid buiten Finland. Een aantal van zijn werken werd voor het eerst in Berlijn uitgevoerd, waaronder zijn bekende Vioolconcert.

Richard Strauss dirigeerde bij die gelegenheid.

Meer op tv: US Open op tv , Op Welke Zender Komt MotoGP Op Tv op tv en Retourneren op tv

Meer uitzendingen van Sibelius – Symfonie Nr. 1