Bekijk de uitzending van Sergio Leone - Portret van een outlaw terug

Do 21 maart 2019 | 22:55 Sergio Leone - Portret van een outlaw

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Sergio Leone - Portret van een outlaw gemist? Bekijk hier naar Sergio Leone - Portret van een outlaw gemist.

Sergio Leone - Portret van een outlaw

Datum
Do 21 maart 2019
Tijd
22:55 tot 23:55
Zender
NPO 2
Genre
Documentair portret
Jaar
2018
Regisseur
Jean-François Giré
Deel-url
gids.tv/21956321

Hij ademt cinema, leeft voor de film. Als enig kind van een experimentele filmmaker en een actrice werd die liefde er met de paplepel ingegoten. En van kinds af aan is hij betoverd door de Amerikaanse westerns.

In de documentaire 'Sergio Leone – portret van een outlaw' gaan Leone en zijn beroemde films zoals 'Once upon a time in the west' naadloos in elkaar over. De Italiaanse schrijver/filmer combineert in zijn interviews bravoure met ironie. Die eigenschappen typeren ook zijn kleine oeuvre (hij maakt slechts zeven films). En in zijn oude klasgenoot van de lagere school Ennio Morricone vindt hij de componist, die perfect bij deze stijlkenmerken weet aan te sluiten.

Sergio Leone, overleden in 1989, vertelt in de documentaire dat hij mateloos is gefascineerd in Amerika. Volgens hem worden de westerns, en dus ook zijn eigen films, getypeerd door vijf karakters, die symbool staan voor het leven in de tweede helft van de negentiende eeuw: de avonturier, de romantische bandiet, de rijke landeigenaar, de criminele zakenman en de hoer.

Leone schept er plezier in niet het goed en kwaad tegenover elkaar te zetten, maar thema's als vriendschap en familiebanden op de voorgrond te plaatsen. Hij doorbreekt er iedere voorspelbaarheid mee.

In 'Portret van een outlaw' wordt ruim baan gegeven aan fragmenten uit Leone's beroemde films, waarvan 'Once upon a time in America' de laatste vormt. Daarnaast zijn er vele smakelijke anekdotes, vaak door de grootmeester zelf verteld.

Sergio Leone - Portret van een outlaw op tv

.