Bekijk de uitzending van Schone schijn terug

Ma 12 november 2018 | 20:55 Schone schijn

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Schone schijn gemist? Bekijk hier naar Schone schijn gemist.

Schone schijn

Datum
Ma 12 november 2018
Tijd
20:55 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Regisseur
Fleur Amesz
Twitter hashtag
#schoneschijn
Deel-url
gids.tv/21277318

In Nederland verkeren ruim 350.000 zelfstandige ondernemers in financiële problemen. Hun penibele omstandigheden brengen ze liever niet naar buiten. Het sluiten van de volgende zakendeal hangt tenslotte af van een succesvolle uitstraling. Schone Schijn portretteert zelfstandig ondernemer Serge (45) die met schulden van meer dan een miljoen het hoofd boven water probeert te houden.

Serge was een succesvol ondernemer die in de problemen kwam tijdens de financiële crisis van 2008. Hij ontwikkelt producten voor het bedrijfsleven en probeert op netwerkborrels en pitches investeerders te interesseren voor zijn innovaties. Om representatief voor de dag te komen leent hij de BMW van zijn vriend. De gevolgen van de bedrijfsschulden worden pijnlijk voelbaar in het gezin. De wasmachine is kapot, Serge’s vrouw Merel doet de was in de badkuip en er is geen geld voor schoolgeld van de kinderen. De deurwaarder heeft een datum geprikt voor de executieverkoop van de woning.

Met de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt werken ruim anderhalf miljoen Nederlanders als zelfstandig ondernemer. Niet iedere zelfstandige is hetzelfde, maar wat zij wel gemeen hebben is dat ze persoonlijk aansprakelijk zijn als het misgaat. Filmmaakster Fleur Amesz stelt in haar documentaire-debuut een actuele maatschappelijke kwestie aan de kaak door een van hen twee jaar lang dicht op de huid te volgen. In Schone Schijn wordt een meedogenloos beeld geschetst van armoede onder ondernemers in Nederland.

Schone schijn op tv

Arbeidsmarkt miljoen crisis nederland vrouw ondernemers documentaire kapot financiële problemen schulden pijnlijk armoede zelfstandige ondernemers huid succesvol gezin bedrijfsleven serie ondernemer familieleden investeerders bucket wasmachine aansprakelijk schone zelfstandig merel geld kinderen hoofd water vriend werken deurwaarder dicht woning geen lang.