Bekijk de uitzending van RTL 7 Darts: Premier League terug

Do 28 maart 2013 | 20:20 RTL 7 Darts: Premier League

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van RTL 7 Darts: Premier League gemist? Bekijk hier naar RTL 7 Darts: Premier League gemist.

RTL 7 Darts: Premier League

Datum
Do 28 maart 2013
Tijd
20:20 tot 00:00
Zender
RTL 7
Genre
Verslag
Twitter hashtag
#rtl7darts
Officiële Twitter
@rtl7darts
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/8949207

In week 8 van de Premier League reizen de 10 deelnemers naar Glasgow in Schotland, waar gespeeld zal worden in het Scottish Exhibition and Conference Centre.

Vanaf 2007 is het SECC een vaste speellocatie voor de Premier League en ook dit jaar mag Glasgow niet ontbreken op het programma. Altijd luidruchtig, maar met een prachtige sfeer is dit één van de favoriete locaties voor alle spelers. Met uitzondering misschien van Adrian Lewis die in 2011 als wereldkampioen moest spelen tegen Gary Anderson en werd onthaald met een bierdouche. Die hele wedstrijd werd ontsierd door het wangedrag van het publiek dat alles wat los en vast zat op het podium smeet tijdens die partij. Met twee Schotten op het podium dit jaar en de dartsklassieker tussen The Power en Barney zal het zeker een gedenkwaardige avond worden in de grootste stad van Schotland.

Een vooruitblik op de 5 partijen van deze week door onze dartsspecialist Jacques Nieuwlaat:

Het degradatiespook waart rond in de Premier League en dat geeft extra druk aan de spelers die er mee te maken hebben. Newton lijkt niet meer te kunnen ontkomen aan de onderste twee plekken, al is niets zeker natuurlijk. Hij moet deze week tegen Gary Anderson en alleen een overwinning kan hem nog in de race houden. In iedere wedstrijd zit spanning en een prachtige avond lonkt in Glasgow. De wedstrijden van deze week:

-Adrian Lewis – Andy Hamilton

Je kunt alleen maar respect hebben voor de manier waarop Adrian Lewis zich aan het terugknokken is in de Premier League. Na vier weken stond hij nog puntloos en hopeloos onderaan en nu heeft hij 5 punten uit de laatste 3 wedstrijden gehaald. Het gaat niet gemakkelijk en hij is ook nog zeker niet op zijn topniveau, maar vechten is ook een zeer belangrijke eigenschap van een topdarter. Deze week treft hij in Hamilton een speler die vechten tot zijn motto heeft verheven. The Hammer speelt de gehele Premier League al goed en zal in het duel met stadsgenoot Lewis willen bewijzen dat hij bij de top 4 hoort. Voor beide mannen is de inzet een overwinning: Hamilton blijft bij een zege in de top meedoen, Lewis is bij een zege weer verder uit de degradatienood. In onderlinge duels is het helemaal gelijk; beide heren wonnen 3 van de 7 wedstrijden en één keer was er geen winnaar. Vorig jaar bleef één van de duels in de Premier League onbeslist, de andere partij werd gewonnen door Hamilton. Het belangrijkste duel tussen beide heren werd gewonnen door Adrian Lewis. Jackpot won in 2012 immers de finale van het WK met 7-3 van Hamilton. Het is een lastig eerste duel om te voorspellen. De speler die het beste uit de startblokken komt, zal waarschijnlijk winnen. Toch heb ik het gevoel dat we op een gelijkspel afstevenen: ik houd het op 6-6.

-Simon Whitlock – Robert Thornton

Zowel Robert Thornton als Simon Whitlock deed vorige week slechte zaken. Thornton verloor van Adrian Lewis en Whitlock nam ook geen punt mee uit Wales door te verliezen van Andy Hamilton. Dat maakt deze wedstrijd wel tot een zeer interessant duel. Whitlock heeft nog punten nodig om bij plaats 9 en 10 vandaan te blijven en Thornton wil de aansluiting niet kwijt met de (sub)top. Op TV kwamen de heren elkaar pas twee keer tegen. Beide duels waren in 2010. Op de UK Open won Whitlock toen met 9-4, Thornton won een half jaar later tijdens de Grand Slam of Darts met 5-2 in de poulefase. Meestal presteert Whitlock heel sterk op de momenten dat het echt moet en deze week is zo'n moment. Immers, volgende week wacht nog Michael van Gerwen en bij twee nederlagen kan het ook zo maar zo zijn dat Whitlock niet meer hoeft terug te komen voor speelweek 10. Thornton heeft wel het voordeel van het thuispubliek en ik denk dat het publiek misschien wel de doorslaggevende factor zou kunnen zijn in deze partij. Thornton gaat winnen met 7-5.

-Phil Taylor – Raymond van Barneveld

Het blijft altijd een prachtig affiche: De Dartsklassieker tussen Phil Taylor en Raymond van Barneveld. We zijn inmiddels toe aan editie 36, maar nog altijd wordt er reikhalzend naar uitgekeken door alle dartsfans. Dat de onderlinge balans in het voordeel is van The Power mag geen verrassing zijn. Hij won immers 28 van de 35 duels. Maar dat het nog altijd een wedstrijd is die op zich staat, mag ook voor zichzelf spreken. De laatste keer dat onze landgenoot wist te winnen van Taylor is inmiddels bijna 5 jaar geleden: op 8 juni 2008 won Barney in Bolton van The Power tijdens de kwartfinale van de UK Open met 10-9. In de Premier League is het Van Barneveld nog nooit gelukt om te winnen va Taylor. Na 7 jaar heeft hij slechts 1 puntje overgehouden aan de 14 confrontaties. Toch heb je het idee dat Van Barneveld dichter bij Taylor zit dan lange tijd het geval was. Taylor lijkt niet in absolute topvorm terwijl de Nederlander heel goed is begonnen aan de Premier League. Toch is ook hij de laatste paar weken minder goed gaan spelen en dat maakt het weer lastig te voorspellen wat er in Glasgow gaat gebeuren. Nog nooit stonden beide spelers tegenover elkaar in Schotland en dat zou een voordeel moeten zijn voor Raymond. Immers, het Schotse publiek heeft hem bijna geadopteerd en Taylor zal het publiek zeker niet aan zijn zijde hebben. Van de 6 wedstrijden die Van Barneveld in Glasgow speelde won hij er 5; Taylor won er 4 van de 6 en speelde ook nog een keer gelijk. De laatste ontmoeting tussen beide kemphanen was in de halve finale van het WK waarin Taylor de sterkste bleek. Bij voorspellingen moet je onderlinge resultaten mee laten spreken en die zijn zo duidelijk in het voordeel van Taylor dat ik met pijn in mijn oranje hart toch voor een 7-4 zege van The Power ga.

-Gary Anderson – Wes Newton

Als het publiek is bijgekomen van de kraker tussen Barney en The Power mogen ze meteen de kelen schor schreeuwen voor het Schotse troetelkind Gary Anderson. Hij neemt het op tegen rode lantaarn-drager Wes Newton in een voor de Schot belangrijk duel. Immers, na 7 weken staat hij op plek 9 en dat is niet genoeg om de Premier League af te mogen maken. Ook zijn legsaldo van -12 is niet best ten opzichte van zijn concurrenten en dus moeten er punten gehaald worden in Glasgow. Toch zal dat niet eenvoudig worden, want The Flying Scotsman nam nog nooit een punt mee uit Glasgow. Twee keer gespeeld en twee keer verloren. Tegenstander Wes Newton weet in ieder geval dat hij moet winnen. Bij een nederlaag is hij uitgeschakeld voor de rest van 's werelds beste competitie. Twee onderlinge duels zijn er terug te vinden voor de camera's.In 2009 speelden beide mannen in Las Vegas tegen elkaar en vorig jaar troffen ze elkaar tijdens de Players Championship Finals. Beide keren was het Anderson die als winnaar van het podium kwam. Ik kan me dan ook bijna niet voorstellen dat het deze keer anders is, tenzij de druk voor Anderson te groot is en Newton vrij van druk kan spelen. Mijn voorspelling: 7-3 voor Anderson.

-Michael van Gerwen – James Wade

Er zijn geen vervelende wedstrijden in de Premier League en dus is ook de laatste partij van de avond er weer één om de vingers bij af te likken. De nummers 1 en 4 van de ranglijst in de Premier League en de nummers 3 en 4 van de wereldranglijst is een topaffiche. Er staat met name prestige op het spel en dat is iets waar vooral James Wade door getriggerd wordt. Van Gerwen heeft zijn derde plaats op de wereldranglijst overgenomen en Van Gerwen is de speler waar iedereen het over heeft het laatste half jaar. Met name dat laatste is iets dat Wade maar moeilijk kan verkroppen. Hij staat inmiddels al een aantal jaar aan de absolute top, maar zelden heeft iemand het over hem. Altijd ging het over Taylor of Van Barneveld, later over Lewis en nu weer over Mighty Mike, nooit over The Machine. Deze week krijgt hij een kans om daar verandering in te brengen en laten we wel wezen: Wade is zeker in staat om Van Gerwen pijn te doen. Het wordt de vierde keer dat beide spelers het tegen elkaar gaan opnemen op TV. De eerste twee ontmoetingen gingen naar Wade: op het WK van 2010 en tijdens de World Matchplay van vorig jaar. Toch was het Mighty Mike die het belangrijkste duel wist te winnen, op het afgelopen WK won hij de halve finale met 6-4. Van Gerwen is op dit moment de beste speler van allemaal en blaakt van het zelfvertrouwen. Ik kan me niet voorstellen dat hij deze wedstrijd gaat verliezen en dus wordt het 7-4 voor Mighty Mike.


Vanavond is de Premier League live te zien op TV via RTL7 vanaf 20.20 uur. De presentatie is in handen van Marcel Maijer, de analyses worden verzorgd door Roland Scholten en Co Stompé en het commentaar is van Frank Vischschraper en Jacques Nieuwlaat

RTL 7 Darts: Premier League op tv

Dichter wedstrijd nederlander oranje live presentatie premier league race finale schotland overwinning camera's jackpot winnaar wales scholten resultaten competitie barneveld reizen wereldkampioen glasgow grand slam tegenstander las vegas darts rtl7 mighty mike spanning schreeuwen confrontaties halve finale kwartfinale onthaald vooruitblik wangedrag world matchplay taylor gelijkspel ontmoeting deelnemers voordeel 2009 schotten podium geadopteerd commentaar prestige machine hamilton 2007 james raymond van barneveld premier matchplay marcel maijer roland scholten partijen jacques nederlaag hart anderson the flying scotsman.