Bekijk de uitzending van Reizen Waes 12-12 terug

Zo 4 juni 2017 | 21:25 Reizen Waes 12-12

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Reizen Waes 12-12 gemist? Bekijk hier naar Reizen Waes 12-12 gemist.

Reizen Waes 12-12

Datum
Zo 4 juni 2017
Tijd
21:25 tot 22:10
Zender
Eén
Genre
Realityreeks
Jaar
2017
Presentatie
Tom Waes
Twitter hashtag
#reizenwaes
Deel-url
gids.tv/17985337

Eind april trok Tom Waes naar Noord-Oeganda om er een week lang door het vluchtelingengebied te reizen voor een speciale aflevering van Reizen Waes: Reizen Waes 12-12. Door de hongersnood en burgeroorlog in Zuid-Soedan trekken dagelijks 3.000 mensen de grens over naar Noord-Oeganda, op zoek naar voedsel en veiligheid. Tom reist een kleine week door het gebied en ontmoet er hulpverleners en vluchtelingen, om met eigen ogen te zien hoe de situatie er is. Dat doet hij om de actie Hongersnood 12-12 van Consortium 12-12 mee te ondersteunen. Het verslag van zijn tocht is te zien in het bijzondere Reizen Waes 12-12.

Tom volgt de weg van de vluchtelingen, van aan de grenspost tot aan hun nieuwe onderkomen in het vluchtelingenkamp. Hij rolt van de ene straffe ontmoeting in de andere. Bij een bezoek aan een grenspost ontmoet hij de Zuid-Soedanese Victoria, die er in veiligheid gebracht wordt nadat ze op de vlucht sloeg voor de hongersnood en het geweld in haar land. Na het oversteken van de grens worden de vluchtelingen naar een kamp gebracht. Tom volgt hen naar Bidibidi, sinds kort het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Daar ontmoet hij de jonge vrouw Grace. Amper drie weken na haar aankomst in het vluchtelingenkamp is ze een geïmproviseerde koffiebar gestart.

Naast vluchtelingen ontmoet Tom ook heel wat ngo-medewerkers die actief zijn in Noord-Oeganda. Zo is er een voetbalteam voor getraumatiseerde tienermeisjes die uit Zuid-Soedan gevlucht zijn en een school waar Zuid-Soedanese kleuters vanaf 3 jaar opgevangen worden.

Tom Waes: "Deze reis naar Noord-Oeganda heeft op mij een diepe indruk nagelaten. Vooral mijn bezoek aan Bidibidi, met meer dan 270.000 vluchtelingen sinds kort het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, is enorm blijven plakken. Alle mensen die je daar ontmoet, hebben verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt. En toch hangt er ook heel veel hoop in de lucht. Dat, in combinatie met de enorme drive die ik gevoeld heb bij de hulpverleners, sterkt me in het geloof dat we moeten helpen om iets te doen aan deze humanitaire crisis."

Reizen Waes 12-12 op tv

.