Bekijk de uitzending van Radar Extra terug

Ma 11 december 2017 | 20:35 Radar Extra

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Radar Extra gemist? Bekijk hier naar Radar Extra gemist.

Radar Extra

Datum
Ma 11 december 2017
Tijd
20:35 tot 21:30
Zender
NPO 1
Genre
Consumentenmagazine
Jaar
2015
Presentatie
Pauline Hertsenberg
Twitter hashtag
#radarextra
Uitzending gemist
Radar Extra gemist
Deel-url
gids.tv/19192367

Waarom staat er op een pak koekjes wel de complete ingrediëntenlijst, maar hoeven tabaksfabrikanten dit niet vrij te geven voor hun pakjes sigaretten? En hoe kan het dat we al meer dan twintig jaar weten dat fabrikanten de metingen voor het teer- en nicotinegehalte van sigaretten manipuleren, maar daar niets aan doen? Nog steeds zijn er dagelijks duizenden tabakslobbyisten actief om de samenleving aan het roken te krijgen en houden. Welke lobbytechnieken zetten zij in om nieuwe tabaksregelgeving te voorkomen? Antoinette Hertsenberg licht in een nieuw Radar Extra-tweeluik een stukje op van het rookgordijn dat om deze miljardenindustrie heen hangt.

Jaarlijks sterven bijna 20.000 Nederlanders aan ziektes die te maken hebben met roken. Zij krijgen ziektes als kanker, COPD (chronische longziekte) of hart- en vaatziekten. Hoe kan het dat een product, dat de helft van de gebruikers doodt, nog steeds verkocht wordt? Antoinette spreekt onder andere met advocate Benedicte Ficq en longarts Wanda de Kanter, die de tabaksindustrie aansprakelijk stellen voor deze doden en een strafzaak tegen de producenten zijn begonnen.

De gevaarlijke bestandsdelen van een sigaret onderzoekt zij met Jeffrey Wigand, die door Russell Crowe vertolkt wordt in de film ‘The Insider’. Waarom liggen er nog steeds pakjes sigaretten in de Nederlandse supermarkten, terwijl beleidsmakers weten dat als je de sigaretten naar wel beoogd gebruik meet, de wettelijke maxima van teer en nicotine per sigaret ruim overschreden worden?

Lobbyspecialiste Florence Berteletti onthult in Radar Extra de sluwe technieken die de tabaksindustrie gebruikt om tabakswetgeving te dwarsbomen en toont een intern document van tabaksfabrikant Philip Morris, waarin bij honderden Europarlementariërs genoteerd staat voor welke lobbytechnieken zij gevoelig zijn.

Radar Extra op tv

Maxima hart- en vaatziekten film supermarkten kanker roken sigaret nicotine europarlementariërs florence strafzaak metingen philip morris samenleving morris document radar ziektes pakjes tabaksindustrie aansprakelijk jaarlijks vaatziekten gevoelig antoinette hertsenberg russell crowe copd koekjes jeffrey verkocht dagelijks.
Promo: Radar Extra