Bekijk de uitzending van Premier League terug

Do 2 april 2015 | 19:58 Premier League

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Premier League gemist? Bekijk hier naar Premier League gemist.

Premier League

Datum
Do 2 april 2015
Tijd
19:58 tot 23:40
Zender
RTL 7
Genre
Darts
Twitter hashtag
#rtl7darts
Officiële Twitter
@rtl7darts
Uitzending gemist
Premier League gemist
Deel-url
gids.tv/13068716

Van begin februari tot en met eind mei wordt de elfde editie van de prestigieuze Premier League Darts gespeeld op verschillende locaties in Groot-Brittannië en Ierland. Tien topdarters beginnen aan het toernooi, maar er kan er maar één tot kampioen worden gekroond.

Vanavond live verslag van de negende speelronde in Manchester. Een voorbeschouwing van www.rtl7darts.nl door Jacques Nieuwlaat:

In week negen van de Premier League gaan we richting Manchester, waar gespeeld zal worden in de Manchester Arena. Sinds 2008 is Manchester een vaste stop tijdens het Premier League-seizoen. Ook in 2005 werd er in stad in het noordwesten van Engeland gespeeld. Destijds werden hier de play-offs gehouden. Phil Taylor schreef toen de allereerste Premier League titel op zijn naam na een zege op Colin Lloyd. Deze week is de laatste speelronde voordat de onderste twee zullen afvallen. Vijf spelers zijn veilig, vijf spelers vechten om verder te mogen. Het speelschema is iets omgegooid om de spanning tot het laatst te bewaren.

-Michael van Gerwen v James Wade

De eerste wedstrijd van de avond staat dan ook geheel in het teken van de play-offs. Beide mannen staan op dit moment in de top vier en willen daar ook blijven. In onderlinge duels zit het dichter bij elkaar dan menigeen op voorhand wellicht zou denken. Van de zeven ontmoetingen won Van Gerwen er vier en Wade er drie. Daarbij moet je wel aantekenen dat Michael de laatste drie keer won, maar ook die wedstrijden zaten allemaal redelijk dicht bij elkaar. Tot nu toe verloor Wade in de Premier League alleen van Taylor en Anderson en sprokkelde hij verder de punten goed bij elkaar. Bijna niemand ziet in hem de winnaar van de Premier League, maar hij kon wel eens de gevaarlijke outsider zijn dit jaar. Van Gerwen hoeven we eigenlijk niet zoveel over te zeggen: alles wat hij op dit moment weggooit lijkt in goud te veranderen. Misschien dat we nog een negendarter mogen vragen?

-Phil Taylor v Dave Chisnall

Ook deze twee heren zijn verzekerd van nog acht weken Premier League. Verrassend genoeg staat Chisnall op dit moment derde en Taylor op plek vijf, dus buiten de play-off plekken. Toch verwacht ik wel dat dat nog zal veranderen. Ik kan me niet voorstellen dat Taylor de top vier niet gaat halen, hij staat daar simpelweg te goed voor te spelen. In de eerste acht weken zijn werkelijk alle wedstrijden die fout konden gaan ook fout gegaan voor hem, maar dat zal in de tweede helft van de competitie niet nog een keer gebeuren. Op grote TV-toernooien verloor Taylor alleen de eerste van vijf ontmoetingen met Chisnall. Toen, op het WK van 2012, liet The Power zich verrassen, maar dat heeft hij in de vier wedstrijden die daar op volgden inmiddels wel recht gezet. Toch zal het niet een makkie worden deze week. Chisnall staat gewoon goed te gooien de laatste maanden op TV en als hij in zijn ritme kan komen en vroeg in de wedstrijd de 180’ers kan laten vallen dan kan hij zeker met minimaal een punt terugkomen uit Manchester.

-Stephen Bunting v Kim Huybrechts

De eerste partij waarin het echt gaat om lijfsbehoud gaat tussen de nummer laatst en de nummer zes van de ranglijst. Voor Huybrechts is het relatief simpel, hij moet winnen en met een zo ruim mogelijke marge. Zelfs bij een zege is het niet zeker dat hij er volgende week in Sheffield nog bij is. Bunting heeft aan twee legs genoeg om zich veilig te spelen, dus zelfs bij een nederlaag kan het allemaal nog goedkomen voor The Bullet. Op TV speelden deze heren in ieder geval nog nimmer tegen elkaar dus daar valt weinig uit te halen. Het zou me niet verbazen als Huybrechts deze wedstrijd relatief gemakkelijk zou winnen, maar dat het toch niet genoeg zal blijken te zijn om in de Premier League te mogen blijven. Ik denk dat Bunting wel verder gaat, geholpen door het feit dat zijn legsaldo gunstig is ten opzichte van de andere spelers.

-Adrian Lewis v Peter Wright

Is deze donderdag dan eindelijk de avond waarop Adrian Lewis zich opricht en laat zien dat hij bij de beste vier spelers van de wereld hoort? Als hij wint van Peter Wright dan is Jackpot zeker van het restant van de Premier League, bij een gelijkspel is Wright door en moet Lewis afwachten wat er in de laatste partij gebeurd. Zelf bij een kleine nederlaag zou het nog kunnen voor Lewis, maar ja daar mag hij het toch eigenlijk niet op aan laten komen. Adrian Lewis gaat zijn 114e wedstrijd in de Premier League spelen en hij won er ‘slechts’ 34 van de vorige 113. Dat is voor een speler met zijn status veel te weinig, maar het is gewoon niet zijn ding. Hij speelt liever een knock-out toernooi. Dan zal hij deze wedstrijd als zodanig moeten beschouwen. Bij winst is hij immers door, bij verlies ligt hij er uit. Beide heren kwamen elkaar in het verleden alleen in de Premier League tegen als het gaat om grote podia. Vorig jaar won Wright het eerste duel en bleef het tweede duel onbeslist. Snakebite leek toch goed op weg om zich te handhaven na een reeks van vijf wedstrijden zonder nederlaag. Hij leek de juiste setup te hebben gevonden, maar greep dan vorige week weer terug op een oud setje en prompt verloor hij. Ik begrijp daar dus helemaal niets van, zeker niet in deze fase van de competitie. Als Wright dit soort beslissingen blijft nemen dan moet hij daar maar op afgerekend worden ook en verdiend hij geen plek bij de beste acht.

-Gary Anderson v Raymond van Barneveld

Van Barneveld zal voorafgaand aan zijn partij precies weten welk resultaat hij nodig heeft om door te gaan. Toch is dat lang niet altijd een voordeel denk ik, zeker niet als de voorgaande wedstrijden zo zijn gegaan dat hij zelfs met een kleine nederlaag of een gelijkspel door kan. De verdedigend kampioen moet richting Manchester afreizen met het idee dat dit voor hem een knock-out wedstrijd is. Dan is hij op zijn best en dan zie ik hem ook de beste kansen hebben tegen Anderson. Het liefste zou ik zien dat hij bij aanvang van de wedstrijd dan ook gewoon moet winnen. Van Barneveld speelt de laatste weken erg sterk, de overwinning op Taylor was fantastisch, maar ook vorige week was hij heel goed. Van Gerwen was simpelweg niet te stoppen in Dublin. Barney heeft een erg goed record staan tegen The Flying Scotsman. Zestien duels gespeeld, één keer gelijk en twaalf keer gewonnen. Slechts drie nederlagen dus, waarvan twee in de Premier League. De grote vraag is en blijft natuurlijk of we Barney volgende week nog terug zien in Sheffield, ik denk het wel.

De presentatie van deze avondvullende live-uitzending is in handen van Marcel Maijer, Roland Scholten schuift aan voor de analyses en het commentaar is van Frank Vischschraper en Jacques Nieuwlaat.

Premier League op tv

Dichter wedstrijd groot-brittannië dublin engeland goud live presentatie premier league kampioen manchester arena overwinning record play-offs jackpot ierland winnaar toernooi scholten afvallen competitie barneveld darts status colin spanning begrijp beslissingen taylor gelijkspel dave voordeel knock-out noordwesten commentaar james raymond van barneveld premier dave chisnall teken handhaven chisnall marcel maijer peter wright roland scholten jacques nederlaag anderson dicht gooien the flying scotsman.